Rozmarinul

756
rozmarin 2Este un condiment folosit în special la preparatele din miel, pui sau din peşte sau fructe de mare, însă având în vedere calităţile sale, nimic nu ne împiedică să experimentăm, nu-i aşa? Calităţile rozmarinului variază între cele medicinale şi cele culinare. Asemănătoare la aspect cu cele de pin, frunzuliţele mici, în formă de ace, reprezintă partea care se foloseşte din planta de rozmarin.
Proprietăţile de bază
Fibrele, fierul, calciul, manganul şi vitamina B6 sunt cei mai importanţi nutrienţi din rozmarin.

În cazul rozmarinului în stare uscată, cantitatea de calciu şi de fier este însă cu 40% mai ridicată decât în starea naturală, graţie lipsei apei. Cât priveşte cantitatea de mangan, aceasta este cu 25% mai mare în cazul rozmarinului proaspăt, în comparaţie cu cel uscat.

Această parfumată mirodenie conţine substanţe care stimulează creşterea imunităţii, sporesc circulaţia sângelui prin artere spre inimă şi creier şi ajută în procesul de digestie. De asemenea, rozmarinul mai conţine şi compuşi anti-inflamatori care au rolul de a reduce severitatea atacurilor sau crizelor de astm, indiferent de vârsta bolnavului. Mai multe studii au arătat că uleiuri eterice de calitate superioară sunt prezente în frunzuliţele de rozmarin. Acestea sunt răspunzătoare pentru circulaţia sângelui la nivelul creierului.
Aşa că data viitoare când veţi nimeri peste produse culinare îmbogăţite cu rozmarin, sau vi le veţi prepara singuri acasă, felicitaţi-vă pentru o decizie inteligentă dar şi… parfumată.
Contraindicaţii: rozmarinul nu este inclus pe nici o listă alcătuită din elemente care pot aduce prejudicii sănătăţii umane. Doar cantităţile mari trebuie să fie evitate de către femeile gravide sau de către cele care alăptează.
Inedit despre rozmarin
Se spune că în Grecia antică, studenţii şi intelectualii îşi puneau crenguţe de rozmarin în păr înaintea unor examene sau a unor discursuri publice, fiindcă se credea că acesta sporeşte capacitatea de memorare; rozmarinul era aruncat şi peste mormintele persoanelor decedate, ca un simbol al aducerii aminte; în prezent, în unele ţări, rozmarinul este o plantă utilizată la ceremoniile de căsătorie;
Vă puteţi cultiva singuri acasă rozmarin proaspăt; important e să cultivaţi seminţele într-un vas de ceramică de minimum 30 de centrimetri adâncime, să nu mutaţi des vasul din loc şi să menţineţi pământul umed, dar nu ud.
Concluzie: Mirosul parfumat al rozmarinului este mereu asociat cu mâncarea bună şi cu o atmosferă plăcută, însă ceea ce este important e faptul că poate fi asociat şi cu sănătatea. Din moment ce împuşcăm doi iepuri dintr-o lovitură, o mâncare gustoasă şi beneficii de sănătate, este important să conştientizăm rolul rozmarinului în bucătăria fiecăruia dintre noi.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here