![vinete](http://www.gorjeanul.ro/_vechi/images/stories/articole/2009_08_21/vinete.jpg)
Astfel sunt sensibile la frig, culturile putând fi distruse de îngheţurile uşoare, iar vânturile puternice pot produce deprecierea fructelor. Vinetele solicită soluri fertile şi bine drenate cu o reacţie uşor acidă sau neutră.
Vânăta este o adevărată hrană pentru creier
Vinetele conţin un fitonutrient numit nasunin care protejează membranele celulelor împotriva radicalilor liberi. În testele efectuate pe animale s-a descoperit că nasuninul protejează lipidele din membranele celulelor creierului.
Sursă importantă de antioxidanţi
Potrivit cercetărilor, vinetele sunt bogate în compuşi fenolici. Acestea acţionează precum antioxidanţii, protejând împotriva stresului oxidativ, a infecţiilor cauzate de bacterii şi ciuperci.
Vânăta are proprietăţi antimutagenice (anti-cancer), antimicrobiene, anti LDL (colesterol „rău”) şi antivirale datorită conţinutului de acid clorogenic.
Benefică pentru sistemul cardiovascular
În testele efectuate pe animale s-a demonstrat că sucul de vânătă a micşorat colesterolul şi a relaxat pereţii vaselor de sânge, îmbunătăţind circulaţia sangvină. Lucrul acesta a fost posibil datorită nasuninului şi a fitonutrienţilor din vinete.
Protejează împotriva radicalilor liberi
Excesul de fier măreşte producerea de radicali liberi şi este asociat cu riscul apariţiei bolilor de inimă şi a cancerului. În perioada menstruaţiei femeile pierd fier şi riscul este scăzut în cazul lor. Mai expuse sunt în perioada de după menopauză.
Cristina Răscol