Alimentaţia corectă pentru prevenirea bolilor de fiere

1102
fructe-shutterstockPersoanele care suferă de afecţiunii ale fierii trebuie să adopte o dietă săracă în lipide. În plus un efort prea mare poate agrava stadiul bolii. Trebuie menţionat că lipidele sau cel puţin carnea grasă este exclusă din dietă.
Puteţi să adoptaţi o dietă pe bază de lichide, astfel ajutaţi digestia, stimulaţi rinichii să funcţioneze normal şi vă purificaţ organismul de toxine. Consumând multe lichide preveniţi formarea pietrelor la fiere.

Dacă consumaţi lichide din oră în oră sau la două ore, preţ de câteva zile acest lucru vă va fi extrem de benefic. Când situaţia se mai îmbunătăţeşte consumaţi: supe, ceai cu un strop de lapte, cereale rafinate.

Afecţiunile fierii sunt mai frecvente la acele persoane a căror diete include un consum ridicat de calorii. Este avizată cantitatea minimă de calorii necesară menţinerii greutăţii corporale. O cantitate prea mare de proteine poate să determine o creştere a cantităţii de colesterol de la nivelul vezicii biliare. Proteinele din dietă nu ar trebui să depăşească 60-80 grame.
Alimente permise
O persoană care suferă de pietre la fiere poate să consume fără nicio grijă următoarele alimente: supe, ciorbă de legume ori carne slabă, tocăniţă fără ceapă (sau cu ceapă fiartă), piure de legume (piure de cartofi), legume fierte sau fripte, carne slabă (pui, vită), brânză fără grăsimi, carne fiartă sau friptă, lapte fără grăsimi (şi în general lactate fără grăsimi), salate de legume şi fructe pregătite cu uleiuri vegetale (ulei de măsline), peşte fiert sau fript (ori pui fiert sau fript). Se va consuma usturoi crud sau adăugat în legume numai dacă se observă că sistemul digestiv îl tolerează. La masă se va consuma pâine de cel puţin o dată pe zi. Se poate bea apă plată sau apă cu puţine minerale.
În ceea ce priveşte consumul de glucide se pot consuma prăjituri din fructe (tarte).Dacă pacientul nu suferă şi de alte afecţiuni poate să consume sare (doza recomandată, nici mai mult nici mai puţin). În rest se pot adăuga în dietă alimente percum: broccoli, pepeni, spanac, grapefruit şi lămâi.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here