Sărbătoare Arhierească în Parohia Dobrița, Protoieria Târgu-Jiu nord, județul Gorj

565

În data de 16 noiembrie 2014, în Duminica a 25-a după Rusalii, la zi aniversară prilejuită de împlinirea a 57 de ani de viață, Înaltpreasfinţitul Părinte IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie și a sfințit Altarul de vară și clopotnița Bisericii cu hramul «Sfântul Ioan Botezătorul» din Parohia Dobrița, Comuna Runcu, din Județul Gorj! Dreptcredincioșii prezenți în număr mare la sfânta slujbă au întâmpinat cu bucurie duhovnicească pe Arhipăstorul eparhiei noastre și i-au urat arhipăstorire îndelungată în sănătate și în deplină realizare a îndatoririlor sale de aleasă împlinire!

Fotografie0060“Cuvântul Lui Dumnezeu este mai important decât orice eveniment”
În Cuvântul său de minunată și pilduitoare învățătură, Mitropolitul Olteniei a încălzit inimile celor prezenți și le-a spus următoarele: “Mulțumesc pentru această primire frumoasă cu ocazia zilei mele de naștere! E un obicei ca să ne sărbătorim ziua în care fiecare se naște, pentru că eu, efectiv, nu am ținut niciodată această zi, și consider că cea mai frumoasă zi va fi atunci când voi pleca! Iată că aici, în localitatea dumneavoastră, avem astăzi bucuria ca să fim în Sfânta Liturghie, la rugăciune, pentru ca să aducem mulțumire Lui Dumnezeu, să-L rugăm în continuare să ne sprijinească și să ne ocrotească îndeaproape cu a Sa iubire de oameni. Mai întâi de toate, să ne reamintim ceea ce se spune la Sfânta Liturghie de astăzi, deoarece Cuvântul Lui Dumnezeu este mai important decât orice eveniment, decât orice lucru din lumea aceasta! Așa cum ne învață Sfânta Scriptură, cuvintele Sale rămân în veac! Ele sunt cuvinte veșnice și noi trebuie să le păstrăm în mintea noastră, în rugăciunile noastre, ca să ne aducem aminte de ele și să le punem în practică, pentru că orice sămânță, dacă nu este în pământ, ea nu poate să aducă roadă îmbelșugată”!

“Să-L iubim pe Dumnezeu pentru că El Însuși ne-a iubit pe noi”
Referindu-se la miezul învățăturii Pericopei Evanghelice a Duminicii acesteia, Întâistătătorul bisericilor din Oltenia a îndemnat ca întotdeauna să ne îngrijim ca în inima și în mintea noastră, Cuvântul Domnului să rodească fapte bune și frumoase în ogorul sufletului omului, deoarece prin cuvintele Sfântului Evanghelist Luca, noi putem desluși Calea pentru a-L descoperi pe Dumnezeu, Cel Care ne arată “că suntem chemați, suntem născuți ca să trăim pe pământul acesta și să ne pregătim pentru viața veșnică! Lumea aceasta nu este locul în care să rămânem veșnici, să nu îmbătrânim, să nu sfârșim din zilele noastre ca să trecem dincolo, unde nu este nici întristare, nici suspin! Evident, că aici se arată esența vieții noastre, iubirea Lui Dumnezeu! Să-L iubim pe Dumnezeu pentru că El Însuși ne-a iubit pe noi! Să-L iubim pe Dumnezeu pentru că ne-a făcut după chipul și asemănarea Sa și a sădit în sufletele noastre iubire desăvârșită. Să-L iubim pe Dumnezeu pentru că El este permanent în viața noastră, permanent este în sufletul nostru și de bună seamă că ne face și moștenitori ai Împărăției Sale, încât cu El pururea vom fi, așa cum ne spune Sfânta Scriptură”!

Fotografie0062“În postul acesta, să ne rugăm pentru noi, pentru țara noastră”
În încheierea minunatelor sale cuvinte de adâncă trăire duhovnicească, la finele slujbei euharistice, Stăpânul nostru Mitropolit a vorbit despre marea deschidere a credinței noastre ortodoxe de a ne îndemna să-i ajutăm pe cei cei săraci și necăjiți, de a ne ruga permanent pentru cei care sunt în jurul nostru și care au nevoie de ajutor în momentele dificile, mai ales că pentru a vindeca sufletul nostru, Dumnezeu ne-a dăruit marea Taină a Sfintei Spovedanii, împreună cu postul și rugăciunea! Toate acestea ne îndreptățesc: “Să postim și să ne rugăm, să venim la biserică și să ne închinăm, să ne ferim de vorbe urâte, să ne ferim de înjurături, de drăcuieli, de vorbe deșarte, de mânie, de mândrie, și cât mai des, să ne «spălăm» sufletul prin spovedanie! Mărturisim păcatele la preot, ca el să ceară Harul Duhului Sfânt, să ne spele «de toată întinăciunea», așa cum spunem totdeauna la Psalmul 50: «Stropi-mă-vei cu isop și mă voi curăți, spăla-mă-vei și mai alb decât zăpada mă voi albi!». Așadar, fraților și surorilor, în postul acesta, să ne rugăm pentru noi, pentru țara noastră, pentru credința noastră ortodoxă! Pentru că aceasta este bucuria noastră, să avem în vedere acest lucru, ca sfânta noastră ortodoxie să fie întotdeauna la înălțime, atât prin viața noastră, cât și prin reprezentanții noștri! Să vă dea Dumnezeu sănătate și să fiți spornici întru toate și în bucuria Duhului Sfânt, Amin”!
În cadrul oficierii slujbei, a fost hirotonit diacon, ipodiaconul Adrian, din Parohia Caraula(Dolj), iar Preotul Paroh, Vasile Mălăescu a fost ridicat la rangul de iconom. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a primit o Diplomă de Excelență din partea Primăriei Comunei Runcu, dar și multe, foarte multe și frumoase buchete de flori!
Profesor, Vasile Gogonea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here