CJAS Gorj a mai solicitat 200.000 lei pentru endoproteze

425

La începutul lunii iulie, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a mai primit 200.000 lei, în plus faţă de cei 60.000 lei alocaţi judeţului nostru pentru primele şase luni ale anului. Conducerea CJAS Gorj a stabilit ca 50.000 lei să ajungă la Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti şi 150.000 lei la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. La Cărbuneşti s-au epuizat fondurile, în timp la SJU a fost necesară organizarea unei licitaţii, operaţiile putându-se începe abia la începutul lunii octombrie. Pentru trimestrul IV, CJAS Gorj a mai cerut 200.000 lei, dat fiind faptul că la Spitalul Judeţean există liste de aşteptare cu zeci de persoane.

De la începutul anului, judeţului Gorj s-au alocat 260.000 lei pentru endoproteze. 200.000 lei au venit în vară şi au fost distribuiţi celor două unităţi spitaliceşti gorjene, care efectuează astfel de intervenţii. Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a primit 150.000 lei şi Spitalul Orăşenesc de urgenţă Târgu-Cărbuneşti, 50.000 lei. Dată fiind valoarea fondurilor alocate Spitalului Judeţean, a fost nevoie de licitaţie pentru achiziţionarea protezelor, fapt ce a făcut ca operaţiile să nu poată fi efectuate decât câteva luni mai târziu. De câteva zile s-au început intervenţiile, însă lista de aşteptare conţine zeci de nume, banii fiind insuficienţi pentru solicitările existente. Din acest motiv, conducerea CJAS Gorj a cerut o suplimentare a bugetului. „Pentru trimestrul IV am cerut încă 200.000 lei pentru endoproteze, bani pe care îi vom împărţi între cele două spitale. La Târgu-Cărbuneşti s-au epuizat deja cei 50.000 lei, iar la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-jiu s-au început operaţiile de câteva zile pentru că aici a fost nevoie să se organizeze o licitaţie şi a durat destul de mult procedeul pentru achiziţionarea protezelor. Mai este nevoie de bani pentru că există zeci de persoane pe listele de aşteptare”, a menţionat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

Fonduri insuficiente pentru intervenţii miraculoase
Medicii ortopezi confirmă că operaţiile de protezare sunt miraculoase, redându-i mobilitatea pacientului şi scutindu-l de durerile insuportabile cauzate de afecţiunile a căror singură soluţie este intervenţia chirurgicală.
Din păcate, fondurile pentru endoproteze sunt insuficiente pentru nevoile gorjenilor. La ora actuală, zeci de persoane aşteaptă să fie operate. „Avem 60 de persoane pe lista de aşteptare; dintre acestea, zece am rezolvat deja din fondurile recent alocate şi mai avem bani pentru încă 14 intervenţii. Pentru restul aşteptăm o suplimentare a bugetului pentru a putea achiziţiona alte proteze”, a confirmat ortopedul Bogdan Niculescu, medic-şef Secţia Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Anul trecut, bugetul pentru endoproteze a fost o adevărată jignire la adresa celor care au nevoie de proteze şi nu şi le pot achiziţiona. Pentru 2013 Gorjul a primit 14.000 lei, Spitalului Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti alocându-i-se 8.000 lei, iar Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu 6.000 lei. Cu un an în urmă, în 2012, CJAS Gorj a avut un buget de 21.000 lei pentru endoproteze.
În acest an, bugetul pentru endoproteze este puţin mai decent, însă  nu se ştie dacă se vor putea acoperi toate solicitările existente.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here