Succes imens pentru Tabăra de Pictură „Iosif Keber”

586

La Târgu-Jiu, a avut loc ieri vernisajul celei de-a patra ediţii a Taberei Naţionale de Pictură „Iosif Keber”, cu participare internaţională. Manifestarea a debutat în urmă cu o săptămână şi a fost organizată de Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici Gorj şi Universitatea „Constantin Brâncuşi”.

Tema din acest an a taberei a fost „Peisajul în pictura contemporană”, manifestarea înlocuind un alt eveniment important, Tabăra internaţională de sculptură „Brâncuşiana”. Locul de desfăşurare al taberei a fost în localitatea Runcu şi a reunit un grup de zece artişti plastici, dintre care şapte români: Vasile Fuiorea (curator al taberei), Gheorghe Plăveţi, Iliana Gheorghiu, Constantin Dobriţescu, toţi patru de la UAP Târgu-Jiu, Gheorghe Dican de la UAP Vâlcea, Valentin  Boboc de la UAP Craiova, Cristian Sida de la UAP Timişoara. Acestora li s-au alăturat trei artişti plastici din străinătate: Emil Sfera din Serbia, Ivan Velchev şi Minyu Penchev Bonev din Bulgaria. Pe lângă cei zece artişti plastici, la tabără au mai luat parte Sorin Lory Buliga, reprezentant al Centrului „Constantin Brâncuşi” şi prof. univ. dr. Ion Mocioi, exeget al pictorului Iosif Keber.

vernisaj3200 de euro de „căciulă”
Potrivit lui Doru Strîmbulescu, Tabăra de Pictură „Iosif Keber” 2014 s-a bucurat de un mare succes, iar pentru tabloruile realizate, câte două de fiecare, artiştii plastici au fost recompensaţi cu suma de 200 de euro: „Tabăra de pictură din acest an a decurs în condiţii excepţionale. Lucrările sunt donaţii ale celor 10 artişti participanţi la tabără către Primăria Municipiului Târgu-Jiu. Pentru participarea în tabără, fiecare artist a primit suma de 200 de euro”.

vernisaj2Maniere artistice diferite
Vasile Fuiorea, preşedinte UAP Târgu-Jiu şi curator al Taberei de Pictură „Iosif Keber”, spune că tema din acest an a fost una pe placul tuturor artiştilor plastici participanţi. „Am abordat un gen artistic, peisajul, dar am fost conştient că în pictura contemporană există o tendinţă către peisagismul abstract. Am fost fericit să constat că vorbim de o pictură europeană, cu diverse personalităţi, dar care sunt legate de unitatea conceptului european de artă. Fiecare artist plastic este familiarizat cu peisajul şi fiecare a venit cu un stil propriu şi de aceea sunt foarte diverse, dar toate au repere peisagistice. Artiştii bulgari au venit cu un peisaj mai sintetic, mai decorativ, artiştii români sunt mai lirici, mai înclinaţi către culoare, către gest, şi artistul din Serbia este înclinat către o artă naivă, dar bine ancorată în real. Eu zic că este o ediţie reuşită şi deschide posibilitatea şi către alte ediţii. Cred că în urma acestei tabere, patrimoniul oraşului Târgu-Jiu, patrimoniul Primăriei, s-a îmbogăţit cu 20 de lucrări de certă valoare artistică. Rămâne ca şi criticii de artă să spună acest lucru. Ne-am simţit foarte bine la locaţia din Runcu, gazdele au fost excepţionale, cred că a fost un succes, şi sper ca alături de Brâncuşiana să se permanetizeze şi această tabără de pictură”, a declarat Vasile Fuiorea.
Un alt pictor ale cărui lucrări au fost vernisate ieri a fost Gheorghe Dican, preşedinte al UAP Vâlcea, care a participat pentru prima dată la Tabăra de Pictură „Iosif Keber”. „Cred că Oltenia de sub munte e un spaţiu binecuvântat de Dumnezeu şi care beneficiază de un potenţial excepţional. Am descoperit pentru prima dată localitatea Runcu, însă am simţit legătura directă între om şi natură, şi ca urmare a acestui fapt am şi realizat în maniera proprie două opere”, a spus preşedintele UAP Vâlcea.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here