Viaţa sănătoasă – Sfaturi utile pentru încărcarea „baterilor” pe timpul vacanțelor

511

Foarte multe persoane tind să se relaxeze mult prea mult pe timpul vacanțelor de vară și astfel kilogramele în plus să devină un impediment și asta se întâmplă datorită faptului că pe durata sejururilor programate în anotimpul călduros majoritatea crede că a venit timpul să-și satisfacă fără opreliști dorințele fiziologice. Chiar dacă acest lucru înseamnă să consume alimente nesănătoase, băuturi carbogazoase și alcool sau să renunțe la activitatea fizică în avantajul comodității. Înotul stimulează apetitul, iar comercianții îmbie vizitatorii bazinelor cu produse care mai de care mai ispititoare, dar pline de ingrediente nocive. Prin respectarea câtorva moduri de prevenire a îngrășării în perioada vacanței de vară, nu doar că riscul acumulării excesului ponderal scade, ci cresc și șansele de a reintra în formă pentru o revenire în cadrul social cu bateriirle încărcate.
Majoritatea specialiștilor susține că vacanța de vară reprezintă momentul perfect pentru adoptarea unui mod de viață sănătos. În concediile estivale corpul este predispus la relaxare, vă permiteți luxul de a vă odihni corespunzător (perioada de somn nu mai este condiționată de programul de la serviciu) și întâlniți multe oportunități de a face mișcare într-un mod foarte plăcut, prin plimbări lungi pe plajă după mesele de seară, prin vizitarea pe jos a orașelor necunoscute sau colindarea magazinelor din care puteți face cumpărături.
Așadar, secretul echilibrării obiceiurile sănătoase uzuale, cu indulgența satisfacerii micilor plăceri, este de a vă permite să ieşiţi într-o oarecare măsură din programul obișnuit, dar fără să ajungeți în extrema negativă, cu consecințe în viitor. Programul riguros, disciplina și organizarea, chiar și în toiul vacanțelor de vară, pot face diferența dintre neplacuta îngrășare dupa concediu și revenirea acasă cu un fizic ideal.

loseModuri de menținere a greutății pe timpul vacanțelor estivale
• Pregătirea pachetelor cu gustări sănătoase
Întrucât este dificil în călătorii să găsiti la tot pasul alimentare cu produse sănătoase, este important să pregătiți pachete cu gustări care să vă hrănească și să nu vă furnizeze calorii în exces. În caz contrar, veți ceda tentațiilor de a cumpăra produse de tip fast-food, produse de patiserie sau dulciuri de la automatele cu gustări. în doar câteva zile, vă puteți alege cu câteva kilograme în plus, fără să știți de unde au provenit. Fructele și legumele, biscuiții integrali, fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale, caju, fistic etc.), fructele deshidratate, cerealele integrale, iaurtul degresat sau ciocolata neagră, sunt opțiuni demne de luat în seamă pentru satisfacerea apetitului și evitarea acumulării de kilograme pe durata vacanțelor.
• Depunerea efortului fizic cu fiecare oportunitate ivită
Un alt secret de prevenire a acumulării excesului ponderal în concediul estival este să depuneți efort fizic moderat, cu fiecare oportunitate ivită. Un bun exemplu este timpul de așteptare în gări sau pe aeroport, pe care multe persoane și-l petrec consumând băuturi și deserturi în cafenelele din incinte. În loc să stați într-un loc în fața unor băuturi carbogazoase sau produselor de patiserie și să acumulați calorii în exces, profitați de holurile foarte lungi ale acestor incinte pentru o plimbare energică, în pas vioi, de la un capăt la celălalt. O altă variantă este să urcați și să coborâți scările, cât mai dinamic. Călătoriile vor fi mult mai ușor de suportat după energizarea excelentă prin mișcare, iar metabolismul va funcționa la cote maxime, arzând mai intens caloriile din hrană.
• Comandarea de meniuri echilibrate nutrițional
Atunci când comandați felurile de mâncare la restaurant, este bine să nu cedați tentației de a solicita cartofi prăjiti, carne grasă, sosuri cu smântână sau alte preparate greu de digerat. Acestea nu sunt recomandate în timpul verii, conduc la îngrășare și vă dau o stare de letargie după consum, determinându-vă să vă doriți să leneviți în camera de hotel, nicidecum să desfășurați activități distractive care vă solicită din punct de vedere fizic. Una dintre strategii ar fi să beți o cafea sau un pahar de apă, înainte să comandați mâncarea. Odată ce stomacul se va umple temporar, senzația de foame nu vă va mai motiva să vă înfruptați cu hrană ispititoare, însă fără valoare nutritivă și încărcată de grăsimi, zahăr și alte substanțe nocive.
Optați pentru garnituri din legume fără amidon, fructe, iaurt, albuș de ou, pâine din cereale integrale, salate și carne slabă, ce furnizează proteine care mențin senzaţia de sațietate timp îndelungat.
• Evitarea asocierii alimentelor bogate caloric
În vacanța de vară, nu vă puteți interzice cu desăvârșire deserturile și alte preparate preferate, oricât de bogate caloric ar fi ele. Vestea bună dată de specialiștii în nutriție este aceea că nu sunteți nevoiți să țineți diete fade în concediu, ci doar să evitați asocierea de alimente care îngrașă. Cu alte cuvinte, alegeți să consumati un cocktail alcoolic savuros sau un desert, niciodată amândouă în același timp. În cazul în care doriți o prajitură după cină, este de preferat să amânați comandarea vinului roșu pentru a doua zi. Același lucru este valabil și pentru mesele zilei, în general când luați un mic dejun copios, cu ouă prăjite, șuncă, unt și dulceață, încercați să mâncați ușor în restul zilei.
• Evaluarea atentă a caloriilor din băuturi
Din păcate, foarte multe persoane tind să subestimeze caloriile din băuturi, asociind riscul îngrășării exclusiv cu alimentele pe care le consumă. În realitate, un singur cocktail din fructe poate să însumeze până la 500 de calorii pentru un pahar. Când savurați câte unul în fiecare zi, timp de o săptămână, veți acumula pe nesimțite o jumătate de kilogram. Vinul alb cu apă minerală, sucul de portocale cu votkă, șampania, ceaiul neîndulcit sau specialitatea cu suc de roșii Bloody Mary, sunt alegeri mult mai sănătoase, comparativ cu alte cocktailuri din fructe îndulcite cu siropuri pline de zaharuri hipercalorice.
• Programarea activităților fizice în grup
O altă cale de evitare a îngrășării în vacanța de vară este planificarea unui număr cât mai mare de activități dinamice în familie sau în grupul de prieteni, ce împletesc în mod armonios distracția cu mișcarea. Îchirierea de biciclete în stațiunile de vacanță, drumețiile montane, sporturile acvatice, concursurile de înot, sporturile pe plajă și plimbările pe jos, constituie căi sigure și eficiente de menținere a greutății corporale și chiar de eliminare a eventualelor kilograme în plus. Pe cât posibil, alegeți să vă deplasați pe jos, evitați liftul și urcați scările sau participați la petreceri unde puteți dansa, deci arde calorii.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here