Doi elevi eliminaţi şi peste 200 de absenţi la prima probă scrisă a Bacalaureatului

527

Probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat au debutat cu stângul în Gorj. Doi dintre candidaţii care au susţinut ieri proba scrisă la Limba română au fost eliminaţi din examen după ce au fost prinşi încercând să copieze, ceea ce înseamnă că vor trebui să aştepte până în toamna anului viitor înainte de a încerca din nou să obţină o diplomă de Bacalaureat. Alţi circa 200 de absolvenţi de clasa a XII-a din judeţ nu s-au prezentat la examen.

Mii de absolvenţi de clasa a XII-a din judeţul Gorj au susţinut ieri prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat – proba la Limba şi literatura română. Pentru doi dintre aceştia însă examenul a debutat cu stângul, asta după ce au fost prinşi încercând să copieze şi au fost eliminaţi din examen. Unul dintre elevii eliminaţi a absolvit Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”, iar celălalt Liceul cu Program Sportiv din Târgu-Jiu. Ambii candidaţi au susţinut proba scrisă la centrul de examen de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”. Conform metodologiei, candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat. Aceştia vor relua integral examenul de Bacalaureat cel mai devreme în a treia sesiune după cea în timpul căreia au fost eliminaţi. Cei doi elevi nu sunt singurii candidaţi care au ratat şansa de a obţine o diplomă de Bacalaureat; alţii circa 200 de elevi au chiulit ieri de la proba scrisă la Limba română. „Pentru susţinerea probei scrise la Limba şi literatura română s-au înscris 3.962 de candidaţi. S-au prezentat însă doar 3.733 de candidaţi, înregistrându-se un număr de 229 de absenţi”, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

Picture 040Două variante de subiecte
La proba scrisă la Limba română au existat două variante de subiecte. Una este pentru elevii care au absolvit filiera teoretică, profilul real, filiera tehnologică şi filiera vocaţională, cu excepţia profilului pedagogic. A doua variantă de subiecte este pentru absolvenţii de profil uman (filiera teoretică) şi de profil pedagogic (filiera vocaţională). Elevii de la profilul real au primit un text la prima vedere din opera literară „Omul din vis”, de Cezar Petrescu, pe baza căruia au avut de dat antonime pentru două cuvinte, de explicat rolul unei cratime, de indicat două motive literare şi perspectiva narativă, de explicat rolul verbelor la imperfect şi de demonstrat prin două argumente că textul aparţine genului epic, precum şi de comentat o secvenţă. La subiectul al doilea, aceştia au avut de redactat un eseu în care să-şi exprime părerea despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viaţă sănătos. La subiectul al treilea, elevii de clasa a XII-a de la profilul real au trebuit să redacteze un eseu despre tema şi viziunea despre lume într-un text poetic studiat de Mihai Eminescu. Elevii de la profilul uman au primit un text la prima vedere din „Donna Alba”, de Gib Mihăescu, pe baza căruia trebuiau să răspundă la nouă cerinţe care vizau cunoştinţe de vocabular, teorie literară, precum şi capacitatea de a înţelegere şi interpretare a unui text literar. La subiectul al doilea au avut de scris un text argumentativ despre activitatea de îndrumare a lecturii, iar la subiectul al treilea, elevii de clasa a XII-a de la uman aveau de redactat un eseu de 2-3 pagini despre tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat de Ion Barbu, Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu. Părerile elevilor cu privire la dificultatea subiectelor au fost împărţite. Pentru unii dintre candidaţi, acestea nu au fost deloc dificile. „Mie mi s-a părut uşor dar m-am şi pregătit o lună de zile la română. Cel mai dificil subiect a fost partea a treia. Sper să iau peste 9 pentru că vreau să urmez Facultatea de Matematică din Bucureşti”, a declarat o candidată. Alţii nici măcar nu au încercat să rezolve subiectul al III-lea. „La subiectul trei nu am făcut, mi-a picat ceva de Eminescu, parcă, dar dacă nu ştiu să fac nu m-am uitat bine. Sper să iau 5 la română”, a spus un alt candidat. Ca de fiecare dată, cele mai mari emoţii le-au avut părinţii candidaţilor. “Avem emoţii, emoţii mari, dar să sperăm că sunt constructive. S-a pregătit mult pentru examen dar rămâne de văzut ce va face. Am auzit că le-a picat Eminescu; e frumos, dar nu ştiu cât s-au descurcat”, a spus o mămica ce îşi aştepta fiica să iasă din sala de examen.

Picture 036Urmează proba obligatorie a profilului
Examenul de Bacalaureat va continua miercuri, 2 iulie, cu proba obligatorie a profilului; aceasta va fi urmată, pe 4 iulie, de proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate luni, 7 iulie, până la ora 12:00; în aceeaşi zi, până la ora 16:00, candidaţii nemulţumiţi de notele obţinute vor putea depune contestaţii. Acestea vor fi soluţionate în perioada 8 – 10 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în cursul zilei de 11 iulie.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here