Tradiţia continuă, Aproape o mie de persoane au participat la Sărbătoarea Nucului 2014

691

Ediţia cu numărul III a manifestării câmpeneşti Sărbătoarea Nucului s-a desfăşurat duminică, 15 iunie 2014. Aproape o mie de persoane au ajuns în Poiana cu Nuci de la intrarea pe Valea Susenilor pentru a participa la eveniment. Nu au lipsit nici autorităţile judeţene şi locale. Atmosfera de petrecere a fost asigurată de Ansamblul Artistic „Maria Lătăreţu” al Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu, dar şi de ansamblurile şcolilor Dobriţa, Bîlta şi Leleşti.

Sărbătoarea Nucului, ediţia a treia, a fost organizată de Consiliile de Administraţie ale Obştii Valea Susenilor şi Oştii Straja Grivele în colaborare cu Consiliul Judeţean Gorj şi Primăria Runcu. Evenimentul s-a desfăşurat, ca şi în anii trecuţi, în Poiana cu Nuci de la intrarea pe Valea Susenilor. Organizatorii şi-au propus ca prin desfăşurarea sarbatoarea nucului (2)evenimentului să contribuie la popularizarea zonei, în scopul dezvoltării turismului, această zonă fiind ideală pentru petrecerea timpului liber. „Ne aflăm astăzi la cea de-a treia ediţie organizată de Obştea Valea Susenilor şi Obştea Straja Grivele, în colaborare cu Consiliul Judeţean Gorj şi Primăria comunei Runcu. Încercăm să popularizăm zone, beneficiile zonei de munte, în intenţia noastră de a crea un loc ideal pentru petrecerea timpului liber pentru toţi gorjenii. Alături de noi participă toţi locuitorii comunei Runcu. Avem marea plăcere de a-l avea lângă noi pe domnul prefect şi reprezentanţii administraţiei publice locale. Evenimentul sperăm să evolueze pozitiv şi sperăm ca toată lumea să fie mulţumită”, a declarat Ion Măruţă, preşedintele Obştii Valea Susenilor.

Prefectul, prezent la Sărbătoarea Nucului
sarbatoarea nucului (4)Alin Văcaru, prefectul judeţului Gorj, a răspuns invitaţiei de a participa la cea de-a treia ediţie a Sărbătorii Nucului. Acesta s-a declarat încântat de modul în care a fost gândită manifestarea şi le-a mulţumit organizatorilor pentru iniţiativă şi pentru implicarea de care au dat dovadă în păstrarea tradiţiilor. „Vreau să le mulţumesc organizatorilor pentru că m-au chemat aici şi să îi felicit pentru tot ce au făcut, din două motive: unul, pentru că se gândesc şi la sarbatoarea nucului (7)cetăţeni să le facă o zi frumoasă, ţinând cont de greutăţile cotidiene şi, în al doilea rând, pentru că dau exemplu că se poate. A devenit deja o tradiţie şi sper că va continua şi în anii următori. Eu îmi aduc aminte de perioada copilăriei, când mi se spunea că plantând un pom, salvezi o viaţă. Tocmai de aceea, vreau să felicit şi autorităţile locale şi pe cele judeţene pentru implicare, pentru că sunt întotdeauna alături de cei care au iniţiativă şi astăzi, aici, au avut iniţiativă Consiliile de Administraţie ale celor două obşti din zonă”, a mărturisit Alin Văcaru, prefectul judeţului Gorj.

Ansamblul Maria Lătăreţu, pe scenă la Sărbătoarea Nucului
sarbatoarea nucului (8)Atmosfera de petrecere la cea de-a treia ediţie a Sărbătorii Nucului a fost întreţinută de Ansamblul „Maria Lătăreţu” al Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu. În frunte cu directorul adjunct, Ştefan Popescu, artiştii Şcolii Populare de Artă au evoluat pe scena amenajată în Poiana cu Nuci, determinându-i pe participanţi să se prindă în horă. „Este a treia ediţia a Sărbătorii Nucului şi am venit aici cu o parte din Ansamblul Artistic „Maria Lătăreţu”; am vreo 7-8 solişti buni cu care am venit la Suseni. Dansatorii nu au venit cu noi, dar este aici o secţie externă a Şcolii Populare sarbatoarea nucului (10)de Artă, cei care sunt la Bîlta. Mă bucur că avem în fiecare localitate spectacole. Este minunat că se păstrează tradiţiile şi chiar mă bucur de Sărbătoarea Nucului”, a menţionat Ştefan Popescu, directorul adjunct al Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu.

O ediţie de succes
sarbatoarea nucului (11)În pofida faptului că vremea părea instabilă, numărul participanţilor a fost destul de mare, strângându-se aproape o mie de persoane. Ca de obicei, evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă în memoria fondatorilor celor două obşti din zonă; a continuat cu alocuţiuni, după care s-a dat start petrecerii propriu-zise. Organizatorii au oferit mici şi bere tuturor celor prezenţi la Sărbătoarea Nucului.
sarbatoarea nucului (16)Ion Măruţă, iniţiatorul acestei manifestări câmpeneşti, s-a declarat mulţumit de modul în care cetăţenii au apreciat iniţiaţiva sa; el îşi doreşte ca în viitor Sărbătoarea Nucului să capete amploare şi an de an să fie prezenţi în Poiana cu Nuci de la întrare pe Valea Susenilor cât mai mulţi comercianţi şi un număr mai mare de iubitori ai naturii.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here