Ploi torenţiale, miercuri şi joi : GALBEN-PORTOCALIU-GALBEN

449

COD PORTOCALIU de ploi abundente în GORJ si alte opt județe, începând de miercuri de la ora 16.00

Administrația Națională de Meteorologie(ANM) au emis astazi o avertizare Cod Portocaliu de ploi abundente și instabilitate atmosferică, valabilă în nouă județe până joi noapte.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 14 mai, ora 16.00 — 15 mai, ora 02.00 în județele Caraș Severin, Mehedinți, GORJ, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea ploile vor avea caracter torențial și se vor cumula local peste 60 — 70 l/mp.

ANM a actuallizat atentionarile Cod Galben de ploi însemnate și instabilitate atmosferică valabile în 26 de județe începând de miercuri la amiază.

Astfel, de miercuri de la ora 12.00 si până joi la ora 18.00, un număr de noua județe din sud-vestul țării vor intra sub atenționare de vreme rea care se va extinde apoi, de miercuri la prânz până joi după-amiază la ora 18.00 în 26 de județe.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta în cea mai mare parte a țării prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat căderi de grindină.

Atenționarea Cod Galben este valabilă în Banat, Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei și a Moldovei, precum și în vestul și sudul Transilvaniei, unde cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp.

La randul lor, hidrologii avertizeaza ca avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 72 de ore, se vor produce cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrologice mentionate, cu posibile depasiri ale COTELOR DE ATENTIE si ale COTELOR DE INUNDATIE.

In GORJ, bazinele hidrografice afectate sunt :

COD GALBEN
– incepand cu data de 14.05.14 ora 00:00 pe raul Jiu si afluentii sai;
– incepand cu data de 14.05.14 ora 09.00 pe unii afluenti ai Oltului mijlociu si inferior.

COD PORTOCALIU
-incepand cu data de 14.05.14 ora 09.00 pe Jiu amonte Racari si afluentii sai ( judetele Hunedoara, GORJ, Mehedinti si Dolj);
INHGA mentioneaza ca aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri si pe cursurile de apa necadastrate.

Sursa : ANM, INHGA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here