Culturi stresate, la Gorj

338

Alternarea temperaturilor din această perioadă afectează dezvoltarea optimă a culturilor de păioase, dar şi sectorul pomiculturii şi al viticulturii. Afirmaţia vine din partea şefului Direcţiei Agricole Gorj, Dan Tănăsescu.

Specialiştii avertizează că, în momentul în care frigul se va aşterne brusc peste pomii fructiferi care stau să înflorească şi peste culturile de toamna care au germinat, recolta din 2014 ar putea să fie parţial compromisă.
La nivelul judeţului Gorj, în toamna anului, 2013 au fost semănate culturi de cereale păioase pe o suprafaţă de peste 11.500 de hectare, respectiv grâu, secară, triticale 11.263 de hectare şi orz 284 în total 11.547 de hectare.
“Aceste însămânţări s-au făcut în perioada optimă, astfel că, culturile care au fost însămânţate la începutul perioadei optime se prezintă foarte bine, în sensul că se află la stadiul normal de dezvoltare, iar cele care au fost însămânţate spre sfârşitul perioadei optime se prezintă mai puţin bine. Pe anumite suprafeţe se observă o schimbare de culoare. Asta se datorează variaţiei de temperaturi. În această perioadă ar fi fost normal să avem nişte temperaturi mai scăzute. Din cauză că există alternanţă de temperaturi, adică ziua temperaturi pozitive, iar noaptea temperaturi negative, practic, aici a apărut stresul, schimbarea culorii culturilor, dar nu se pune problema dispariţiei acesteia. Cultura cerealelor păioase, la acest moment, trebuia să fie sub un strat de zăpadă. După ce se topea zăpada acestea trebuiau să plece. Din cauză că avem alternanţă, practic cum spunem noi apare călirea culturii. Orzul este puţin mai gălbui din ce am văzut eu şi lumea se sperie. Pentru a avea probleme deosebite ar trebui să avem temperaturi de – 15 grade”, a precizat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Monitorizarea culturilor
Vremea capricioasă pune unele probleme şi pomiculturii. Situaţia este deocamdată în regulă. “Monitorizăm în permanenţă culturile, deocamdată nu sunt probleme deosebite. Trimestrial organizăm şedinţe cu asociaţiile agricultorilor indiferent că este în domeniul vegetal, animalier. Dacă apare vreo problemă sau vreo propunere o înaintăm la Ministerul Agriculturii”, a mai spus Tănăsescu.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here