Vilele din Săcelu şi Rânca ale Universităţii “Mihai Viteazul” din Craiova, la un pas de vânzare

971

Pentru că Universitatea “Mihai Viteazul”(UMV) din Craiova numai are voie să organizeze admitere în acest nou an universitar, instituţia de învăţământ superior din Bănie intră în lichidare. O dată cu procedura decisă de către Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, şi o parte din patrimoniul universităţii va fi înstrăinat. În Gorj, UMV Craiova are două proprietăţi, la Săcelu şi Rânca, vile în care studenţii şi cadrele didactice erau aduşi la relaxare. Până acum se cunoaşte că Universitatea “Mihai Viteazul” intenţionează să înstrăineze Vila Săcelata din localitatea condusă de Florin Jurebie, proprietate a fundaţie care deţine instituţia de învăţământ.

Vila Săcelata din Săcelu a fost achiziţionată de fundaţia pe care s-a înfiinţat UMV Craiova în anul 1998, spun localnicii de aici, care menţionează că această construcţie ar fi fost înainte de 1970 chiar vila familiei Tătărăscu. Cum vila s-a dărâmat între timp, în 1970 s-a ridicat aici o altă construcţie, pe baza căreia s-a ridicat de către actualii proprietari Vila Săcelata, spun oamenii locului. Cert este însă că cei de la UMV Craiova au reabilitat şi modernizat clădirea care a început să funcţioneze sub formă de pensiune dar cu circuit închis. Adică pentru studenţii şi dascălii universităţii, clădirea fiind pusă la dispoziţia acestora “pentru desfăşurarea practicii de specialitate şi pentru petrecerea timpului liber”. Cel puţin asta se transmite pe site-ul universităţii din Craiova, instituţia lăudându-se astfel şi cu o altă vilă a acesteia de la Rânca.

Săcelata caută cumpărători
Decizia anunţată ieri de către Mihnea Costoiu, cum că universitatea acesta nu mai are dreptul de a organiza examen de admitere, pentru că nu a mai solicitat de ani buni evaluarea acesteia, a determinat reprezentanţii UMV să ia în calcul şi vânzarea unora dintre activele acesteia. Deja administratorul Vilei Săcelata ar fi anunţat deja de săptămâna trecută, că oficialii instituţiei intenţionează să vândă proprietatea de la Săcelu, acum căutându-se cumpărători. Nu ar fi de mirare ca şi pentru vila de la Rânca a UMV să se facă aceleaşi planuri.

Taxele studenţilor, investite în spaţii pentru bairamuri
Nu toată lumea are însă o părere bună despre achiziţionarea Vilei Săcelata de către cei din Craiova. Se vorbeşte că în cauză, autorităţile au comis oarecare erori.
Una dintre ele este atribuirea Vilei Săcelata acestei universităţi private.
Păcatul cel mare e acela că aceste vile aveau circuit închis, ele fiind în acte ca necesare practicii studenţilor, iar în realitate locul unde cadrele didactice ale Universităţii “Mihai Viteazul” îşi petreceau concediile şi făceau bairamuri organizate de patronul Dan Claudiu Dănişor.
Ca mai toate universităţile private, şi Universitatea „Mihai Viteazul” constituia pentru patronul Dan Claudiu Dănişor o mină de aur. Aşa se face că din taxele studenţilor s-a agonisit suficient încât, între timp, acesta şi-a mai ridicat, zice-se, şi vila de la Rânca.

Prefectura Gorj poate cere vila înapoi?!
Interesant este că, prin dispariţia Universităţii „Mihai Viteazul” din Craiova – pe cale de consecinţă – şi proprietăţile sale obţinute mai mult ilegal decât în baza unor legi drepte sunt atacabile. De ce şi de către cine?
Păi, după opinia noastră, de către Instituţia Prefectului Judeţului Gorj. Care va putea demara acţiunea de atacare a acelor „puneri în posesie” cel puţin abuzive. Prin care mai vechea staţiune turistică Băile Săcelu, ce-i drept, de interes judeţean a avut numai de pierdut.
Nicolae Roşca
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here