Şi pe ploaie şi pe vânt – Minerii în primul rând, la protestul de la Târgu-Jiu

360

Aproape 5000 de mineri au participat joi la protestul organizat de Federaţia Naţională Mine Energie(FNME) din Târgu-Jiu. Veniţi, cu maşinile personale dar şi cu autobuzele, din bazinul minier Motru, de la Mătăsari şi de la Rovinari, salariaţii, afectaţi de reducerile salariale şi diminuarea timpului de lucru, şi-au descărcat nemulţumirile mărşăluind şi scandând lozinci anti-conducerea Complexul Energetic Oltenia. Mitingul minerilor a fost lipsit de incidente, acţiunea de protest terminându-se la două ore după ce salariaţii CEO au plecat de pe platoul Interex. La final doar, Laurenţiu Ciurel, care a ieşit la discuţii abia după ce Piaţa Prefecturii s-a golit de protestatari, au apărut contradicţii, între managerul CEO şi Condescu, pe tema ilegalităţii acţiunii de protest.

Ieşi afară javră ordinară”, “Jos Ciurel”, “Hoţii”, ,,Demisia”, “Jos Directoratul”, “Să vină Ciurel”, “Grevă generală”, sunt câteva dintre cele scandate joi după-amiază pe drumul de la Interex la Piaţa Prefecturii de către cei câteva mii de mineri, adunaţi la cererea FNME la acţiunea de protest. Asta printre huiduieli şi fluierături venite din partea protestatarilor ieşiţi să-şi verse năduful pe administraţia CEO care, imediat după Paşti, le-a tăiat salariile şi vor să le reducă timpul de lucru la patru zile pe săptămână. În ciuda vremii nefavorabile, la plecarea minerilor din punctul de întâlnire începând să plouă cu găleata, oamenii şi-au continuat acţiunea. Au respectat traseul stabilit de liderii de sindicat şi nu s-au dedat la acţiuni anti-sociale. Nu au făcut asta nici când, ajunşi în faţa sediului CEO, au văzut că această clădire era păzită de zeci de jandarmi şi poliţişti. Şi-au strigat nemulţumirile, au fluturat steagurile şi pancartele şi au plecat mai departe. S-au oprit apoi în Piaţa Prefecturii aici unde au ascultat mesajele liderilor lor de sindicat. Le-au vorbit din faţa librăriei “Mihai Eminescu”, protestatarilor, Marin Condescu, Ion Ruşeţ, Nicolae Bădiţa, Constantin Mitrescu, Cristi Fluierătoru, Nelu Roşca.

“Suntem aproape 5000 şi nu vom ceda”!
“Am solicitat să fie demişi cei care au încălcat contractul colectiv de muncă. Ni s-a spus că nici 500 de oameni nu o să fie lângă noi. Suntem aproape 5000, şi nu vom ceda până acest Directorat nu îşi va da demisia”, a declarat, în faţa protestatarilor, Fluierătoru. “Am luat decizia ca astăzi să le tragem un semnal de alarmă. Luni la ora 9.00, ministrul Energiei, Niţă, va fi aici să discute cu noi. Dacă nu va demite aceşti incompetenţi noi toţi vom rămâne fără serviciu”, a completat acest lider de sindicat.
“Suntem deschişi la dialog dar nu suntem dispuşi să fim vasali. Nu putem să devenim sclavi în această companie, pentru că această companie este, unde este, din munca noastră a tuturor. Dragi prieteni, este un moment pentru care eu vă mulţumesc. Vă mulţumesc, în nume personal, pentru că în acest moment, am avertizat şi avertizăm în continuare, că dacă lucrurile nu se vor rezolva, dacă oamenii vor fi prigoniţi, vom continua protestele”, a declarat Ruşeţ, criticând planul de management al lui Ciurel care prevede disponibilizarea a 7000 de angajaţi ai CEO. Ultimul care le-a vorbit protestatarilor a fost Marin Condescu, căruia i s-a cerut de către protestatari să se treacă la grevă generală.

Ciurel, făcut “şobolan” de către Condescu
Protestul s-a finalizat după ora 14.00 iar după ce s-a eliberat Piaţa Prefecturii aici şi-a făcut apariţia Laurenţiu Ciurel, însoţit de şefii din administraţia CEO. A declarat presei că înţelegerea sa cu protestatarii era să iasă să le vorbească între orele 14.00-14.30, lucru contestat însă de către Condescu. Ciurel a discutat însă cu presa, susţinând că acţiunea de protest ar fi, în opinia sa, ilegală. “Acţiunea asta nu se încadrează în nicio normă de conflict de muncă declarat. Se pot face proteste în timpul negocierilor CCM, după, în instanţă”, a spus Ciurel.
Întrebat dacă i-a ameninţat pe participanţii la protest cu trecerea pe viitoare liste de disponibilizări, Ciurel a răspuns: “eu am spus aşa la televiziune. Dacă ceri de la un angajat, că e privat, că e de stat, loialitate iar acum ai firma într-o situaţie grea, angajatul trebuie să te înţeleagă. Dar dacă el te apasă mai rău pe gât, în momentul acela, dacă s-ar face, Doamne fereşte, vreodată liste de disponibilizări, nu vom uita nici noi asta. Asta spun şi acum”, a explicat şeful CEO. Acesta a menţionat însă că aceste lucruri nu sunt ameninţări, chiar dacă le-a spus public. “Nu este ameninţare. Ce s-a făcut acum încalcă legea, deoarece ce s-a făcut acum trebuia făcut numai pe perioada negocierii contractului colectiv de muncă, altfel după ce s-a semnat CCM-ul nu mai există decât calea justiţiei, aşa spune legea”, a completat acesta.
Condescu, reîntors în piaţă, a avut grijă să-l facă laş pe Ciurel şi chiar şobolan, menţionând că acesta părăseşte corabia CEO care se scufundă.

Ciurel promite că nu va sancţiona protestatarii
Întrebat dacă va lua vreo măsură imediată cu cei care au participat la mitingul de joi, Laurenţiu Ciurel a menţionat că nu va aplica nicio sancţiune. “Nu voi lua niciun fel de măsuri cu cei care au participat. Singurul lucru pe care l-am spus a fost că, dacă vreodată va fi vreo disponibilizare, ne vom aduce şi noi aminte de momentele astea că nu am fost înţeleşi la greu”, a conchis Ciurel.
Condescu a menţionat că aşteaptă însă întâlnirea de luni cu ministrul Niţă, şi că va continua protestele, în zilele libere, până se va rezolva doleanţele sindicale.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here