Muşcat de viperă, salvat cu serul antiviperin al UM Sadu

667

Un angajat al Uzinei Sadu a ajuns la Spitalul Orăşenesc Bumbeşti-Jiu după ce a fost muşcat de o viperă. Unitatea medicală nu dispunea de ser antiviperin, însă, din fericire, la uzină exista vaccin, salariatul acesteia prezentându-se la spital doar pentru a-i fi administrat.

Viperele se întâlnesc mai ales vara, deoarece atunci ies de la hibernat şi se aşează pe stânci, la soare. Chiar dacă încă nu a început vara, viperele au început să-şi facă simţită prezenţa. Recent, un bărbat a ajuns la Spitalul Orăşenesc Bumbeşti-Jiu, fiind muşcat de viperă. Acesta este angajat al Uzinei Mecanice Sadu şi se pare ca a fost muşcat în timpul serviciului. Din fericire, la uzină exista ser antiviperin, astfel că victima s-a prezentat la spital doar pentru a i se administra vaccinul şi a primi îngrijirile medicale ce se impun în astfel de cazuri. Spitalul din Bumbeşti-Jiu nu are nici la ora actuală vaccin antiviperin. „Acum câteva zile a ajuns la noi un bărbat muşcat de viperă. Noi nu avem vaccin, dar pacientul şi-a adus vaccinul, acesta fiind angajat al Uzinei Sadu, unitatea respectivă dispunând de doze de vaccin antiviperin”, a confirmat Aurel Stolojanu, managerul Spitalului Orăşenesc Bumbeşti-Jiu.

Vaccin antiviperin, disponibil la SJU Târgu-Jiu
Vaccinul antiviperin se găseşte la unităţile de primiri urgenţe. Şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu există acest ser. „Da, noi avem vaccin antiviperin. Este un vaccin destul de costisitor, preţul unei fiole depăşind 400 de lei fără TVA. Chiar dacă este scump, noi îl avem, la fel cum avem şi alte vaccinuri care nu se găsesc la restul unităţilor din judeţ”, precizează Cristi Vlădoianu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Trebuie precizat faptul că muşcăturile de viperă sunt rareori letale. Totuşi, ajutorul medical de urgenţă este necesar. Astfel, persoana muşcată nu trebuie să se agite şi nici să facă mişcări, deoarece ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţia sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; este recomandat să se ia o aspirină, să se înlăture veninul din jurul muşcăturii şi să se dezinfecteze rana cu apă oxigenată. De asemenea, este foarte important să se pună un garou, recomandându-se mutarea acestuia dinspre rană spre inimă din 10 în 10 minute, pentru a preveni cangrena. Între timp, este foarte important să se ajungă cât mai repede la o unitate medicală pentru administrarea serului antiviperin.

Zone intens populate cu vipere
Potrivit directorului Salvamont Gorj, zona cu cea mai mare afluenţă de vipere este de la Jiu până în Valea Cernei, în munţii Vâlcan, Godeanu şi Mehedinţi. „Viperele stau în zonele cu expunere la soare; practic, ele se încarcă cu căldură pentru a rezista pe timpul nopţii. De regulă, atacă atunci când omul încearcă să o prindă sau când nu este încălzită suficient să poată fugi, dar destul încât să poată muşca”, menţionează Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.
Pentru a se proteja de muşcătura de viperă, oamenii trebuie să poarte îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată, adică bocanci, care să fie înalţi; nu pantofi sport şi cu atât mai puţin papuci; dacă poartă pantaloni scurţi, pot fi luate jambiere care să protejeze gambele împotriva unei posibile muşcături. Trebuie evitate tufişurile şi este necesară precauţie în privinţa locului unde se păşeşte. În zonele cu vipere sunt recomandate plimbările doar pe timpul zilei. Directorul Salvamont Gorj a mai precizat că la nivelul judeţului Gorj nu mai există alţi şerpi veninoşi în afara viperelor.
Potrivit statisticilor, la nivelul judeţului nostru au fost în jur de zece cazuri de muşcături de viperă, înregistrate în ultimii 20 de ani.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here