Clonele operelor lui Brâncuşi, expuse în continuare la Uricani

356

Cele două copii realizate de autorităţile din oraşul Uricani după Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii se află expuse în continuare în parcul din centrul localităţii menţionate. Ambele copii reproduc lucrările din Parcul Central de la Târgu-Jiu, autorităţile din municipiu iniţiind în urmă cu câţiva ani demersuri prin care se spera ca niciuna din ele să nu mai rămână expusă într-un spaţiu public. La vremea respectivă a intervenit în această chestiune şi societatea Visarta, cea care administrează drepturile de autor din România, autorităţile de la Târgu-Jiu neputând scoate o vedere cu Poarta Sărutului dacă nu plătesc drepturi de autor.

Primarul din Uricani, Dănuţ Buhăescu, spune că nu mai are însă nicio problemă cu nimeni şi că este felicitat de localnici pentru modul în care a amenajat parcul. El este încântat că în oraşul său se află cele două lucrări, pe care nu le consideră neapărat ca fiind copii ale operelor lui Brâncuşi.
„Este o masă cu scaune rotunde în jurul ei, este şi o poartă, e adevărat, dar nu sunt la fel ca cele de la Târgu-Jiu. Dacă cineva consideră că seamănă cu acestea tot nu aş vedea problema pentru că ar fi o reclamă gratuită pentru cele originale, cele făcute de Brâncuşi la Târgu-Jiu. În fond, eu l-am adus pe Brâncuşi mai aproape de locuitorii din Uricani, zonă în care a fost realizată şi Coloana Infinitului”, spune primarul, reamintind astfel că la o fostă fabrică din Petroşani au fost turnate modulele de bronz chiar de către Constantin Brâncuşi.
Gelu Ionescu

Copii din bani de la Guvern
Societatea Visarta din Bucureşti, reprezentanta în România a intereselor proprietarului drepturilor de autor asupra operei brâncuşiene, a cerut în 2008 distrugerea copiilor expuse la Uricani, judeţul Hunedoara, făcute după unele componente ale Ansamblului Monumental “Calea Eroilor” din Târgu-Jiu. “Ceea ce s-a întâmplat la Uricani este o încălcare gravă a Legii dreptului de autor pentru că reproduce un autor fără a cere consimţământul aceluia care deţine drepturile”, preciza la acea vreme, într-o conferinţă de presă susţinută la Primăria municipiului Târgu-Jiu, Gheorghe Voican, directorul executiv al Visarta Bucureşti. Potrivit acestuia, societatea a notificat primăria hunedoreană în cauză, atrăgându-i atenţia că trebuie să se intre în legalitate, fapt pentru care i s-a cerut ca în termen de cinci zile să comunice constituirea unei comisii tripartite între primăriile Uricani, Târgu-Jiu şi Visarta “pentru distrugerea acelor aşa-zise monumente, reproduse meşteşugar şi de o calitate îndoielnică”, cu constatarea acelei distrugeri, potrivit legii.
“Dacă acest lucru nu se întâmplă, vor fi sesizate organele statului în drept să intervină într-o astfel de situaţie, ocazie cu care, în mod implicit, se vor solicita şi daune”, a mai menţionat Gheorghe Voican.
Primarul oraşului Uricani a ridicat, recent, în parcul oraşului, copii neautorizate ale operelor brâncuşiene “Masa Tăcerii” şi “Poarta Sărutului”, situaţie faţă de care primăria municipiului Târgu-Jiu a protestat şi a sesizat, în urmă cu 5 ani, atât Visarta cât şi Ministerul Culturii şi Cultelor.
Ansamblul arhitectural este din marmură, amplasat într-un cartier sărac, chiar la doi paşi de primărie. Proiectul a fost finanţat de Guvern printr-o hotărâre care aviza Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi. Vestea a fost primită cu stupoare de Primăria Târgu-Jiu, cea care este proprietara operelor originale realizate de Brâncuşi. „Primăria Târgu-Jiu protestează împotriva menţinerii acestui ansamblu contrafăcut. Ca proprietară a operelor lui Constantin Brâncuşi, Primăria îşi rezervă dreptul de a lua toate măsurile necesare pentru ca nicio copie neautorizată a Porţii Sărutului, Coloanei sau a Mesei Tăcerii să nu fie expusă în spaţiul public“, se arată într-un comunicat al instituţiei. Şi, deşi a fost anunţat şi Ministerul Culturii, primarul Dănuţ Buhăescu refuză să demoleze copiile operelor lui Brâncuşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here