Ca la noi, la nimeni – Crește numărul falimentelor, în România!

147
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Falimentele corporative cresc cu o rată de două cifre în majoritatea țărilor cu economii avansate, pe măsură ce ratele dobânzilor s-au majorat, iar guvernele renunță la măsurile de sprijin din epoca pandemiei.” – Radu Jacotă (Național)

Economiile lumii o iau la vale. România este prinsă și ea în vâltoarea insolvențelor. Construcțiile, comerțul cu amănuntul și serviciile sunt cele mai lovite sectoare.
În jumătate din economiile lumii, numărul falimentelor ar putea înregistra anul acesta o creștere cu două cifre. Până în prezent, numărul companiilor intrate în insolvență la nivel mondial a crescut cu 9% și se așteaptă ca două treimi dintre țări să-și depășească numărul de insolvențe dinainte de pandemie, în special Marea Britanie și Franța. Nici România nu face excepție de la această tendință, numărul companiilor intrate în insolvență anul acesta fiind un record al ultimilor ani.
INSOLVENȚA TOT CREȘTE! „Indicele nostru global de insolvență va crește cu 11% în 2024, încheind anul cu 10-15% peste media din anii 2016-2019 (dar cu -11% sub nivelul său din timpul marii crize financiare).
Această creștere e generată de eliminarea măsurilor de protejare a companiilor din timpul pandemiei și a crizei energetice”, arată o analiză realizată de Allianz Research. Construcțiile, comerțul cu amănuntul și serviciile au înregistrat cele mai puternise creșteri ale insolvenței în ceea ce privește frecvența (numărul de companii) și severitatea (mărimea companiilor care intră în faliment). În trimestrul II/2024, marile insolvențe (companii cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro) au un nou record, Europa de Vest conducând tendința, depășind nivelurile prepandemie.
Privind în perspectivă, încetinirea creșterii economice, fricțiunile geopolitice persistente și o relaxare întârziată a condițiilor de finanțare ar împinge insolvența corporativă la o creștere cu 2% în 2025, înainte de a se stabiliza la nivelurile ridicate în 2026.
5% estimează analiza Allianz Research că va fi creșterea numărului de insolvențe în România în 2025, comparativ cu 2024.
CREȘTE NUMĂRUL FIRMELOR ROMÂNEȘTI CU MARI PROBLEME. Mediul economic dificil a generat un număr record de insolvențe în rândul companiilor românești. Potrivit unei analize a altei firme specializată în administrarea de insolvențe și restructurări, numărul companiilor de impact aflate în insolvență a crescut anul acesta cu 18%, de la 6.949 la 8190. Aceasta este cea mai mare valoare înregistrată din 2013 până în prezent, bazată pe cele mai recente date financiare oficiale. Creșterea subliniază o problemă profundă în structura financiară a firmelor, care necesită o atenție urgentă, Analiza mai spune că circa 17% dintre companiile de impact au intrat recent în această categorie.
ION PREDOȘANU

P.S. NUMĂR RECORD DE INSOLVENȚE ÎN ROMÂNIA. Fără a ne lungi în comentarii seci, știm că aproape 3.700 de companii au intrat în insolvență în România numai în prima jumătate a acestui an. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here