800 de familii din Gorj suferă de pe urma absenţelor nemotivate făcute de către copii

356

La începutul noului an şcolar, în jur de 800 de familii de elevi din Gorj au avut parte de o surpriză extrem de neplăcută. Începând din septembrie, familiile lor beneficiare de alocaţie de susţinere nu vor mai primi timp de trei luni acest tip de alocaţia sau o vor primi diminuată, din cauza absenţelor acumulate la şcoală.

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj a primit de la Inspectoratul Şcolar Judeţean situaţia cu absenţele nemotivate ale copiilor de vârstă şcolară care fac parte din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei. La data de 31.07.2012, la nivelul judeţului Gorj sunt înregistrate un număr mediu de aproximativ 6.927 familii beneficiare ale acestui tip de alocaţie. Familiile care au în întreţinere copii de vârstă şcolară şi care beneficiază de alocaţie pentru susţinerea familiei pot pierde acest drept din cauza absenţelor şcolare nemotivate ale copiilor, măsura fiind prevăzută în Legea nr. 277/2010 şi în normele metodologice de aplicare a acesteia ( cu modificările şi completările ulterioare). “Aproximativ 769 familii din judeţul Gorj nu vor mai primi timp de trei luni alocaţia de susţinere a familiei, sau o vor primi diminuată, din cauza absenţelor acumulate la şcoală, de către copii, astfel: în cazul a aproximativ 410 familii s-a luat măsura diminuării alocaţiei de susţinere; în cazul a aproximativ 359 familii, s-a luat măsura suspendării alocaţiei pentru susţinerea familiei. Aceste măsuri au ca scop diminuarea absenteismului şcolar şi responsabilizarea familiilor care au copii ce lipsesc de la cursuri”, a precizat Monica Podaru, directorul executiv al AJPIS Gorj.

Urmări ale absenţelor elevilor
Familiile beneficiare care constată că li s-a diminuat sau suspendat alocaţia de susţinere trebuie să ştie că acest lucru s-a datorat faptului că ai lor copii au înregistrat absenţe şcolare nemotivate. În cazul în care se constată absenţe nemotivate pe parcursul unui semestru şcolar, cuantumul alocaţiei se diminuează proporţional cu numărul absenţelor, după cum urmează: cu câte 20% pentru fiecare copil care înregistrează un număr cuprins între 10 şi 19 absenţe; cu câte 50% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de 20 de absenţe.

Numărul absenţelor, decisiv
În situaţia în care mai mulţi copii dintr-o familie înregistrează absenţe nemotivate, diminuarea se aplică pentru fiecare copil în parte în funcţie de numărul de absenţe nemotivate înregistrate de acesta, de fiecare dată raportând diminuarea la cuantumul alocaţiei. Cuantumul acordat se calculează ca diferenţă între cuantumul alocaţiei prevăzut de lege, stabilit prin dispoziţia primarului şi valoarea rezultată prin însumarea diminuărilor. Diminuarea în ambele situaţii se aplică începând cu luna următoare celei în care inspectoratul şcolar a transmis situaţia şi se menţine pe o perioadă de trei luni. După perioada de 3 luni, alocaţia se acordă în cuantumul aprobat anterior. Dacă numărul absenţelor înregistrate şi nemotivate de un copil din familia beneficiară depăşesc numărul de 20, plata alocaţiei de susţinere se suspendă. Măsura se extinde în acest caz până la următoarea situaţie transmisă de inspectoratul şcolar, dar nu mai mult de 6 luni. “În comparaţie cu începutul anului şcolar 2012, la începutul lui 2011 au existat 1300 de familii din Gorj care au beneficiat de alocaţiei de susţinere a familiei dintre care la 700 de elevi s-a aplicat măsura de diminuare a alocaţiei datorită absenţelor iar la 600 dintre elevii gorjeni s-a aplicat măsura de suspendare a alocaţiei pentru susţinere familială”, a conchis Monica Podaru.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here