113 salariaţi, pe făraş! – Complexul Energetic Turceni face disponibilizări anul acesta

407

În ciuda asigurărilor date inclusiv de directorul general al Complexului Energetic Oltenia(CEO), Constantin Bălăşoiu, tocmai la finalul lunii trecute, că în CEO nu se vor face disponibilizări până cel puţin la finalul acestui an, cea mai importantă sucursală a CEO îşi va reduce, în 2012, personalul cu 113 salariaţi. Este vorba despre sucursala Turceni a CEO, care are prevăzut în bugetul aprobat recent, acordarea de plăţi compensatorii pentru 113 salariaţi. Bugetul plăţilor compensatorii este de peste 900 de milioane de lei.

“Nu, nu avem în plan alte concedieri. Noi luăm în calcul dezvoltarea unităţii”, a declarat Constantin Bălăşoiu, chiar luna trecută la aniversarea organizată la Teatrul “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu de către Sucursala Rovinari a CEO. Declaraţia s-a făcut în contextul în care în bugetul de venituri şi cheltuieli a CEO, fusese deja prevăzut pentru Sucursala Turceni a colosului energetic disponibilizarea, anul acesta, a 113 salariaţi. Pe 1 august bugetul a fost aprobat iar recent cifrele prevăzute pentru bugetul fostului Complex Energetic Turceni au fost publicate în Monitorul Oficial. În acest buget aprobat se prevede că Sucursala Turceni are alocat pentru 2012 un buget pentru plăţi compensatorii de 967 de milioane lei, şi că la finele anului numărul de salariaţi va fi mai mic cu 113 persoane faţă de sfârşitul lui 2011.

Venituri şi cheltuieli mai mari
Veniturile companiei au fost stabilite la 2,321 miliarde de lei (plus 9,5 la sută faţă de 2011), iar cheltuielile la 2,231 miliarde de lei (plus 13,8%), CE Turceni urmând să încheie anul cu un profit contabil rămas după deducerea impozitului pe profit de 4,518 milioane de lei (plus 0,46%). Cheltuielile cu personalul sunt preconizate la 325,828 milioane de lei, din care 217,348 milioane de lei cheltuieli cu salariile. Numărul mediu de salariaţi a fost estimat la 4.471 persoane, iar câştigul salarial mediu lunar la 4.001 lei. Pentru investiţii, Complexul Energetic Turceni are alocat un buget de 697,561 milioane de lei, cu 202,17 milioane de lei mai mare faţă de cel din 2011. Investiţiile vor fi efectuate din surse proprii(327,28 milioane de lei) şi din credite bancare externe(370,281 milioane de lei).

200.000 de lei pentru sponsorizare
În acelaşi buget este prevăzută suma de 200.000 de lei pentru sponsorizări, cu 10.000 mai puţin decât în fostul buget, şi suma de 265.000 de lei pentru reclamă şi publicitate, suma pe anul trecut fiind de 277.000 de lei. Pentru contractele de mandat este prevăzută suma doar de 80.000 de lei iar cheltuielile de protocol la 85 de mii de lei. “Nivelul cheltuielilor totale aferente veniturilor totale înscrise în bugetul de venituri şi cheltuieli, precum şi nivelul cheltuielilor în structură reprezintă limita maximă şi nu pot fi depăşite decât în cazuri justificate, cu aprobarea prealabilă a Guvernului, la propunerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, cu avizul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi al Ministerului Finanţelor Publice, prin promovarea unei hotărâri de rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli. În cazul în care în execuţie se înregistrează nerealizări ale veniturilor totale aprobate, Societatea Comercială «Complexul Energetic Turceni»- S.A. poate efectua cheltuieli totale proporţional cu gradul de realizare a veniturilor totale, cu încadrarea în indicatorii de eficienţă aprobaţi”, se prevede în hotărârea 734/2012.

Din mai se ştia despre disponibilizările de la Turceni
Gorjeanul a anunţat încă din 18 mai 2012 faptul că Ministerul Economiei pregăteşte pe şest disponibilizările de la Turceni. În paginile cotidianului se făcea atunci publică existenţa unui memorandum ajuns la ora respectivă pe masa Guvernului, având ca temă “numărul de personal prevăzut pentru anul 2012 în bugetul de venituri şi cheltuieli al SC Complexul Energetic Turceni SA”. Ministerul Economiei a comunicat însă, la câteva zile, că de fapt instituţia ar fi solicitat o majorare de personal Guvernului, transmiţându-li-se însă că: “în conformitate cu prevederile alin. (2) al art. 45 din Legea nr.293/2011 a bugetului de stat pentru anul 2012, «operatorii economici prevăzuţi la alin.(1) nu pot majora numărul maxim de personal prevăzut prin bugetul aprobat pentru anul 2011. În cazuri temeinic justificate, respectiv în condiţiile extinderii activităţii, Guvernul poate aproba creşterea numărului de personal şi în mod corespunzător a cheltuielilor cu salariile la unii operatori economici»”. Mai precis, fără o nouă investiţie care să impună o majorare a numărului de personal, CE Turceni nu putea cere să facă angajări peste numărul stabilit în bugetul de venituri şi cheltuieli din 2011. Acum însă, în loc de o majorare de personal, Sucursala Turceni a CEO va avea parte de o reducere de personal pentru anul în curs, reducerea fiind de 113 persoane, prin disponibilizare.
Anamaria Stoica

Pentru a vedea bugetul aprobat de venituri şi cheltuieli pe anul 2012 daţi clic pe poză

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here