ȘPA Târgu Jiu: Tradițiile și muzica gorjenească, promovate în Spania

126

Unitatea Administrativ-Teritorială Drăgotești, în parteneriat cu Școala Populară de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu și Asociația Centrul Cultural Balada din Gijon, anunță lansarea proiectului ”Interferențe cultural-artistice româno-spaniole în Asturias”, ediția I, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Valoarea finanțării aprobate este de 154.230 lei, fondurile fiind destinate promovării imaginii României la nivel european și educației tinerei generații în spiritul respectului față de valorile românești.

Proiectul ”Interferențe cultural-artistice româno-spaniole în Asturias” contribuie  la îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a elementelor identitare românești (tradiții, obiceiuri, personalități  culturale, evenimente naționale importante) pentru un număr de 100 de copii și adulți stabiliți în Gijon și Asturias, prin participarea acestora la ateliere meșteșugărești și la spectacole susținute de artiști îndrăgiți de publicul iubitor de folclor: Carmen Felicia Sarcină, Nicoleta Lătărețu, Violeta Cojocaru, Cornelia Bodescu, Petronela Butnariu, acompaniate de orchestra Ansamblului Folcloric ”Maria Lătărețu” a Școlii Populare de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu.

Repertoriul spectacolelor va include, pe lângă piese vocale specific gorjenești, piese tradiționale din toate regiunile etnofolclorice românești, astfel ca toți participanții să se simtă parte din spectacol, în funcție de zona din România de unde provin. Totodată, Ansamblul ”Doina Jilțului” al UAT Drăgotești va completa programul artistic cu piese interpretate la nai și fluier, precum și cu suite de dansuri specifice tuturor regiunilor istorice românești, oferind publicului o experiență culturală complexă și autentică. Cele două spectacole muzical-coregrafice, precum și atelierele meșteșugărești pregătite cu atenție și pasiune de artizanii: Claudia Drăghescu – țesut, Daniel Ciuncanu – port popular, Marian Măgureanu – olărit și Daniel Preduț – arta lemnului, vor avea loc pe 31 august și 1 septembrie 2024, la Muzeul Satului din Asturias, începând cu ora 12:00.

Contactul direct cu aceste elemente de cultură românească va contribui la definirea propriei identități naționale a participanților și îi va pregăti inclusiv pentru posibilitatea întoarcerii în România, astfel încât să nu se simtă străini și dezrădăcinați.

Proiectul creează oportunitatea ca participanții să poată urma cursurile de arte tradiționale pe care  Școala Populară de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu le poate oferi inclusiv de la distanță, în regim online. Totodată, va fi consolidat parteneriatul cu Asociația Centrul Cultural Balada, prin organizarea și desfășurarea de activități, fizice sau online, destinate conservării tradițiilor și obiceiurilor autohtone și promovării imaginii României în afara granițelor țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here