Astăzi: Vot pentru a valida sau nu încă un mandat pentru Ursula von der Leyen

179

Parlamentul European votează dacă o alege sau o va respinge pentru un nou mandat de cinci ani pe Ursula von der Leyen ca preşedinte al Comisiei Europene, puternicul organism executiv al UE, relatează Reuters şi POLITICO.

Votul va determina dacă va exista continuitate în instituţia-cheie a Uniunii Europene într-o perioadă de provocări externe şi interne, una dintre aceste provocări fiind sprijinul tot mai mare pentru partidele politice de extremă dreapta şi eurosceptice din blocul celor 27 de ţări.

În lipsa unui candidat alternativ evident, susţinătorii Ursulei von der Leyen au prezentat votul drept o alegere între stabilitate şi haos, deoarece respingerea sa ar crea un blocaj politic. „Ar fi ca şi cum am întinde covorul extremei drepte”, a declarat Sean Kelly, un deputat european din grupul de centru-dreapta al Partidului Popular European, din care provine von der Leyen, referindu-se la posibilitatea ca Parlamentul să o respingă.

Pe de altă parte, Ursula von der Leyen riscă să nu mai obţină un nou mandat la şefia Comisiei Europene. Aceasta a pierdut procesul legat de contractele de achiziţie ale vaccinului împotriva Covid-19, de la Curtea Europeană de Justiţie.Premierul Greciei, cel al Croaţiei sau preşedintele României, Klaus Iohannis se numără printre cei care i-ar putea lua locul la conducerea Comisiei Europene. Eurodeputaţii se vor pronunța prin vot, joi, la Strasbourg, pentru a valida sau nu al doilea mandat al Ursulei von der Leyen la preşedinţia Comisiei Europene. Reuniţi la finalul lunii iunie la Bruxelles, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au decis să o propună la conducerea executivului comunitar tot pe Ursula von der Leyen, care s-a impus în primul său mandat de cinci ani marcat de o succesiune de crize, de la COVID la războiul din Ucraina.

Aceasta are nevoie de 361 de voturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here