Procesul cu uşile închise pentru CEO l-a revoltat pe Creţan

351

Constantin Cretan insProcesul de maximă importanţă privind viitorul Complexului Energetic Oltenia(CEO) s-a realizat ieri cu uşile închise la Tribunalul Gorj. Mai precis părţile nu au fost invitate în sala de judecată pentru tranşarea dosarului în care se cerea înmatricularea de urgenţă a CEO, ci într-o sală de şedinţe situată la etajul doi al Palatului Justiţiei din Târgu-Jiu. Acest lucru a deranjat intervenienţii în dosar, cele trei structuri sindicale care încearcă să stopeze realizarea pe sub mână a CEO. În final, judecătorul de şedinţă, Antoaneta Popescu a deliberat, impunând un nou termen pentru 16 mai.

Procesul de ieri s-a făcut cu uşile închise, copie la indigo privind înregistrarea dosarului la instanţă. Cu toate acestea de la Tribunalul Gorj nu au lipsit ieri sindicaliştii lui Constantin Creţan, dar şi partenerii săi din conducerea FNM. Toţi au ripostat în momentul în care au văzut unde s-a judecat dosarul celor patru entităţi şi a Registrului Comerţului Gorj, adică la etajul al doilea al Palatului Justiţiei, nicidecum într-o sală de judecată. În ce priveşte soluţia dată de judecătoare, au aflat-o mult mai târziu, în cursul zilei de ieri.

Fiasco la Tribunal, întâlnire cordială la Consiliul Judeţean

Alta a fost însă atmosfera la Consiliul Judeţean, aici unde sindicaliştii au fost invitaţi ieri, la ora 11.00, la o întâlnire cu Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj. La întâlnire a participat şi Laurenţiu Ciurel, sindicaliştii fiind foarte mulţumiţi de tonul cum s-a purtat discuţia dar şi de faptul că pentru prima dată de când discută despre CEO cineva i-a servit cu un pahar de apă şi cu o cafea. Călinoiu a ascultat revendicările sindicaliştilor lui Creţan şi ale acestuia, la sediul instituţiei publice. Discuţiile au durat mai bine de o jumătate de oră, Creţan fiind rugat să îşi retragă acţiunile în instanţă, legate de realizarea Complexului Energetic Oltenia. Creţan a răspuns afirmativ dar a avut câteva revendicări, una dintre acestea fiind o întâlnire cu noul ministru al Economiei.

Revendicările lui Creţan

Creţan a mai solicitat: garantarea locurilor de muncă pe o perioadă de 5 ani de zile, stoparea privatizării pe pachet majoritar al CEO, sediul CEO la Târgu-Jiu, respectarea procedurilor legale de înfiinţare a CEO, un parteneriat serios şi real şi consultarea FNM legat de înfiinţarea CEO, un audit serios al managementului celor patru entităţi la activităţile economice pe ultimii 5 ani, reluarea procesului de selecţie pentru Consiliul de Supraveghere, garanţii că managerii şi personalul de conducere al CEO va fi selectat pe criterii de competenţă nu pe criterii politice, transparenţă în înfiinţarea CEO, interzicerea imixtiunilor administraţiei în activitatea sindicală şi realizarea unui mixt energie termo-hidro. Călinoiu s-a declarat mulţumit şi nu a menţionat că i se par ieşite din comun solicitările sindicaliştilor, dimpotrivă, le-a promis sprijinul la fel cum a făcut-o şi Ciurel.

SNLO, mutat la Rovinari sau Motru

Sindicaliştii au cerut astfel ca sediul CEO să fie în actualul spaţiu ocupat de SNLO. Aceştia au motivat ca mineritul să se mute fie la Rovinari, fie la Motru, la Cariera Roşia existând spaţiu pentru aşa ceva. Deocamdată nu se ştie dacă SNLO va fi mutat, în final, sau nu, dar se aşteaptă şi părerea ministrului Economiei.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here