Liderii sindicatelor din CEO au înfrânt în negocierile cu administrația companiei!

2042

Liderii sindicatelor din Complexul Energetic Oltenia (CEO), metamorfozați în inspectori sociali și angajați ai companiei, denumiți pretențios ,,reprezentanți ai salariaților” au repurtat, și joi, un nou eșec în fața administrației societății, în negocierile pentru încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă (CCM). Dacă miercuri câteva puncte nevralgice privind drepturile angajaților au rămas în divergență, joi, liderii au obținut un mare nimic, urmând ca negocierile să se reia data viitoare. Adică exact luni, în ziua în care CCM expiră!

În cadrul ședinței Comisiei de Negociere pentru încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă la CE Oltenia, care a avut loc, miercuri, la sediul Sucursalei Miniere, reprezentanții federațiilor sindicale și cei ai administrației nu s-au pus de acord cu mai multe aspecte legate de drepturile și beneficiile salariaților. Inițial, s-a discutat de 150 de lei brut/salariat, fond avansare/promovare, iar sindicaliștii au solicitat o sumă mai mare, ajungându-se, în final la un consens pentru 200 de lei brut/salariat, însă administrația a respins această cerere, lăsând problema în continuare nerezolvată. Administrația a dorit eliminarea Articolului 205/1 din CCM, care prevede majorarea salariului de bază brut în funcție de diferența dintre salariul minim în plată și salariul minim stabilit prin acte normative. Sindicaliștii au cerut modificarea acelui articol și actualizarea salariilor în fiecare an cu rata inflației, dar administrația a refuzat și această propunere. Protecția în cazul concedierii colective a constituit un alt punct al negocierilor rămas în dezacord. Mai exact, sindicaliștii au cerut, în situația aplicării unui program de concediere colectivă, să se ofere 40 de salarii medii brute pe companie. Administrația a oferit doar 12 salarii medii brute, ceea ce a generat o nouă divergență. Pe de altă parte, administrația a solicitat eliminarea salariilor acordate în cazul concedierii individuale, propunând acordarea unui singur salariu în cazul reorganizării companiei și nu a 16 salarii, așa cum este prevăzut în prezent. Mai clar, în cazul în care se restructurează un post, salariatului i se oferă două alternative similare pentru continuarea activității. În cazul în care acesta refuză, contractual de muncă al acestuia încetează, cu obligația angajatorului să-i achite 16 salarii aflate în plată la data respectivă. Prin reducerea numărului de salarii la unul singur, administrația intenționează să facă economii, însă există și posibilitatea unor abuzuri din partea angajatorului, iar în acest sens se dorește menținerea celor 16 salarii, altfel, se poate considera ca fiind un drept pierdut, câștigat greu de sindicaliști în perioada în care compania era condusă de Laurențiu Ciurel. Este adevărat că sindicaliștii au insistat pentru menținerea măsurilor de protecție în cazul concedierii individuale, punct care a rămas în dezacord. În final, administrația CEO a propus încheierea unui CCM pe o perioadă de un an, însă liderii sindicali au respins această solicitare în cadrul comisiei de negociere. Negocierile au continuat joi, însă blocajul nu a fost depășit, pentru că, susțin unele surse, sindicaliștii nu ar fi acceptat, totuși, să renunțe la unele solicitări din cele amintite mai sus, de teama reacției salariaților pe care se bat cu pumnul în piept că-i reprezintă. Următoarea întâlnire a comisiei de negociere va avea loc luni, 15 aprilie, exact în ziua în care Contractul Colectiv de Muncă al salariaților CEO expiră.
Claudiu Matei

1 COMENTARIU

  1. Ce atitudine, multă nesinceritate.viitorul este clar pt companie, Europa dictează. Legea 197 vă lăsa mulți muncitori pe drumuri , mulți nu se încadrează. Protecția socială,ce să m-ai zic, parcă dau banii de la ei din buzunar.Uitațivă la Bulgari, Polonia,ce drepturi au dat muncitorilor. Ca Români nus nici unii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here