Decizii în dosarele celor trei doctorițe de la Spitalul Târgu Jiu judecate pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce au fugit din spital în timpul pandemiei

2107

Judecătoria Târgu Jiu a dat verdictul și în ultimul din cele trei dosare ale doctorițelor de la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, care au fost acuzate de zădărnicirea combaterii bolilor, după ce, la finele lunii octombrie 2020, au fugit din Secția de Boli Infecțioase, unde fuseseră internate în urma diagnosticării cu virusul SARS-CoV-2. Niciuna din cele trei doctorițe nu a suferit o condamnare penală, însă sentințele au fost diferite în cele trei cazuri: amânarea aplicării pedepsei, renunțarea la aplicarea pedepsei, respectiv avertisment.

Magistrații Judecătoriei Tg-Jiu au decis, la finele săptămânii trecute, amânarea aplicării pedepsei în cazul doctoriței Roxana Gheorghițoiu, medic specialist în cadrul Secției Gastroenterologie. Concret, judecătorii au stabilit o pedeapsă de 5.400 de lei amendă penală, reprezentând 135 de zile-amendă (40 lei suma corespunzătoare unei zile amendă), pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, iar în final au dispus amânarea aplicării pedepsei pe durata termenului de supraveghere de 2 ani. Inițial, medicul Roxana Gheorghițoiu a contestat acuzațiile și, în urmă cu un an, Judecătoria Tg-Jiu a decis excluderea probelor și restituirea cauzei la Parchet. Dosarul a revenit, ulterior, în instanță și judecata a fost reluată în luna iulie a anului trecut, iar pronunțarea soluției a fost amânată de patru ori.
Având în vedere și măsurile de supraveghere instituite, adică să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Gorj, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă, precum și informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existent, este cel mai drastic verdict comparativ cu cele pronunțate în celelalte două dosare în care doctorițele au fost judecate pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
Spre exemplu, în dosarul doctoriței Violeta Mădălina Mogan (fostă Dragomir), medic specialist în cadrul Secției ATI 1, la jumătatea lunii februarie a.c., judecătorii au renunţat la aplicarea pedepsei și au decis sancționarea sa cu avertisment. Soluția este similară și în cazul medicului Rodica Dîrnu, șefa Secției ATI 2, care, la momentul incidentului, a declarat presei că totul este o invenție, că nu a părăsit spitalul și a fost externată pe 3 noiembrie 2020. Ulterior, în fața organelor de anchetă, a recunoscut fapta, motivând că a părăsit spitalul din cauza altor afecțiuni medicale și lipsei tratamentului necesar. În dosarul doctoriței Dîrnu, Judecătoria Tg-Jiu a pronunțat soluția în urmă cu un an: judecătorii au decis să nu aplice o pedeapsă, ci doar un avertisment, soluție care a rămas și definitivă, între timp, prin neapelare.

Cum s-a ajuns aici
Un control efectuat, la data de 29 octombrie 2020, de reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Gorj și personalul medical din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu a relevat absența a trei pacienți din Secția de Boli Infecțioase, toți diagnosticați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2. Era vorba de medicii Rodica Dîrnu, Roxana Gheorghițoiu și Violeta Mogan (fostă Dragomir), care erau internate de două-trei zile, însă în seara respectivă niciuna dintre acestea nu era în spital. Cele trei doctorițe au fost preluate de la domiciliile lor, cu izoleta, de către paramedicii SMURD și readuse la spital. În urma incidentului, cele trei doctorițe au fost acuzate de comiterea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, în contextul stării de alertă instituite pe teritoriul României din cauza pandemiei de Covid-19.
Procurorii au finalizat cercetările și au dispus trimiterea acestora în judecată, doi ani mai târziu, în decembrie 2022.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here