Doi fraţi din Mătăsari, în microbuzul morţii

340

microbuzul-mortii-accidentul-rutier-din-ungaria-soldat-cu-moartea-a-14-persoane-este-cel-mai-grav-din-ultimii-zece-aniDoi fraţi stabiliţi în localitatea Mătăsari, Irina Bocea şi Mihăiţă Viţălariu, s-au aflat în microbuzul morţii. La două zile de la producerea accidentului, autorităţile din Gorj habar nu aveau de această situaţie. Cei doi fraţi plecaseră în Spania să-şi caute de lucru, unde au stat aproape o lună. Nu şi-au găsit ce îşi doreau, iar duminică au decis să se întoarcă în ţară.

 

ac 1Abia ieri, poliţiştii l-au chemat pe soţul Irinei Bocea să-şi recunoască soţia din fotografie. Pe baza listei cu persoanele aflate în microbuz şi a actelor de identitate culese de la locul accidentului, au descoperit fraţii din Mătăsari se aflau în acel mijloc de transport. Soţul femeii a fost solicitat şi pentru recunoaşterea cadavrelor, ce se mai poate identifica din ele, la Timişoara, acolo unde vor fi aduse trupurile celor doi. Informaţia că doi morţi în Ungaria sunt din Gorj a fost confirmată de autorităţile din Ungaria. Cele din Gorj habar nu aveau. Mai mult, poliţia a încercat chiar să nege că această informaţie ar fi veridică.

ac 2Ultimul apel!

Irina şi Mihăiţă sunt originari din Botoşani, dar se stabiliseră în Mătăsari. Aici mai au o soră, căsătorită cu Vasile Geamănu. El a fost cel care a povestit cum au aflat tragedia: “Ultima dată am vorbit cu ei duminică pe la ora 11 şi atunci mi-au spus că sunt aproape de intrarea în Italia. Mi-au mai spus că sunt într-un microbuz. Eu credeam că ar trebui să fie undeva la ieşire din Italia, dar mi-au spus că a dormit şoferul sâmbătă noaptea vreo patru-cinci ore şi din această cauză vin mai greu. Până în acest moment autorităţile au spus că nu sunt identificaţi, dar din bănuieli şi din surse sunt sigur că ei sunt. Am tot încercat să îi sun, de luni dimineaţă, de la ora 8. Eu accidentul l-am văzut mai târziu, dar îi sunam să văd pe unde au ajuns, insă nu a răspuns nimeni la telefon”.

Plecaţi de teama sărăciei…

A fost ultima discuţie purtată cu cei doi. “Mai târziu am văzut la televizor întâmplarea şi am intrat în panică. Am sunat să ne informăm şi până la urmă am aflat că numele lor ar fi pe o listă care a fost găsită la şofer. Şoferul ar fi avut o listă cu persoanele care se aflau îm microbuz, iar din nefericire numele lor erau pe listă. Cumnaţii mei plecaseră în Spania pentru că vroiau să găsească de lucru. Le-a fost promis de către o persoană, nu ştiu exact cine, că ar avea de lucru în Spania. Au mers acolo în urmă cu o lună de zile, dar nu au găsit de lucru decât ca sezonieri. O zi lucrau, două nu. Şi-au dat seama că nu mai pot să se descurce şi s-au întors acasă. Plecaseră, ca toţi românii, după un trai mai bun. Cumanta mea are două fetiţe, una în clasa a XI-a, iar cealaltă e la muncă în Italia”, a povestit Vasile Geamănu, cumnatul celor doi fraţi. Acum, rudele se pregătesc de înmormântare.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here