Cât a plătit CEO pentru certificatele de carbon și câtă energie a produs în 2023!

1099

Șefii Complexului Energetic Oltenia au transmis un comunicat de presă, sec, și fără cele mai importante informații, cu privire la achiziția certificatelor de carbon pe anul 2023, deși primește anual un ajutor de stat exact pentru cumpărarea cotei de CO2.

Fără niciun fel de transparență, deși legea guvernării corporative reglementează în clar și această componentă, actuala administrație a companiei ține sub tăcere date care ar fi trebuit să fie publice.
Iată comunicatul: ,,Complexul Energetic Oltenia a finalizat achiziționarea certificatelor de CO2 aferente producției de energie electrică a anului 2023, respectând obligațiile de conformare. Achizițiile certificatelor de CO2 (EUA) au fost efectuate pe Piața Primară EEX și Piața Secundară Spot EEX. CE Oltenia s-a încadrat în fiecare an în termenul prevăzut de legislație pentru conformarea achiziției întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse”.

Atât s-a putut
Deși estimase o producție mai mare, CEO n-a reușit să-și atingă ținta. Din informațiile noastre, Complexul Energetic Oltenia a cumpărat certificate de CO2 pentru o producție de 6,67 TW / oră, pe anul 2023, achiziție care a costat 426 milioane de euro. Ținta companiei era să producă 7,6 TW și o producție de cărbune de 15,2 milioane de tone. Nici una, nici alta nu s-a putut, fiindcă la 1 iunie 2023 au fost închise două grupuri energetice, iar, în această iarnă, grupurile energetice rămase au funcționat parțial, din cauza lipsei de cărbune.

Ajutor de stat de 386,6 milioane de lei
Ajutorul de stat, în valoare totală 386.635.925 lei pentru anul 2024, se acordă integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, pentru finanțarea achiziției de certificate de emisii de gaze cu efect de seră necesare pentru îndeplinirea obligației de restituire a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2023, corespunzătoare emisiilor de gaze provenite de la instalațiile societății, cu scadență la data de 30 aprilie 2024 și achiziției de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2024, corespunzătoare emisiilor de gaze provenite de la instalațiile societății, cu scadență la data de 30 aprilie 2025.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here