Foşti şi actuali salariaţi ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean Gorj, urmăriţi penal

527

prefecturaSoluţie drastică a instanţei Judecătoriei Târgu-Jiu, în dosarul înaintat de SC Vinificaţie şi Băuturi Gorj SA împotriva foştilor componenţi ai unei comisii judeţene de retrocedare, funcţională în perioada anilor 1992-1996 la autoritatea judeţeană din Târgu-Jiu.

Instanţa decide astfel, luna trecută, ca dosarul deschis de societatea cu sediul în municipiu, destul de înfloritoare cu câţiva ani în urmă, să se întoarcă iar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, în vederea începerii urmăririi penale a celor 22 de intimaţi. Printre aceştia se află şi Pantelimon Manta, Ion Călinoiu, Gheorghe Caralicea Mărculescu, niciunul la curent însă cu această soluţie a instanţei.

 

Se ştie prea puţin cine se află în spatele acestei societăţi târgujiene care a decis, tocmai acum, cu un an înainte de alegerile locale, să se lupte cu greii politicii din judeţul Gorj, apelând la instanţa de judecată, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu i-au dat neînceperea urmăririi penale în acest dosar. Cert este doar că plângerea împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată, înregistrată pe rolul instanţei târgujiene pe 8 martie 2011 de SC Vinificaţie şi Băuturi Gorj SA, s-a finalizat pozitiv pentru administratorul societăţii, care figurează la capitolul petent în proces.

Cine este Tibi Bărbuţu?

Pentru a înţelege mai bine cine are interesul de a face valuri într-un dosar pentru care cei citaţi dau şi acum din umeri am fost nevoiţi să ne întoarcem în timp, mai precis în 2002 pentru a vedea cum s-a achiziţionat societatea altădată de stat, şi cine a devenit, între timp, proprietar, cumpărând bucăţică cu bucăţică această firmă. Astfel, în urmă cu 9 ani, pachetul majoritar de acţiuni la societatea Vinificaţie şi Băuturi Târgu-Jiu, scos la vânzare de APAPS, a fost achiziţionat de Tibi Bărbuţu, persoană fizică, valoarea totală a tranzacţiei fiind de peste trei miliarde de lei (aproximativ 91.000 de dolari). În urma câştigării licitaţiei cu strigare pentru privatizarea societăţii din Târgu-Jiu, Bărbuţu a devenit acţionar majoritar, deţinând 70% din capitalul social al societăţii, ceilalţi acţionari fiind SIF Oltenia, cu o participare de 19,01% şi acţionari rezultaţi în urma Programului de Privatizare în Masa – 10,99%. La licitaţia care a avut loc atunci a mai participat doar o singură persoană fizică interesată, Paul Pânişoară. Obiectul principal de activitate al societăţii îl reprezenta asigurarea materiilor prime, vinificarea, fabricarea rachiurilor, îmbutelierea şi comercializarea vinului şi a altor băuturi alcoolice şi nealcoolice, precum şi a derivatelor rezultate din procesele de producţie. După 6 ani, Societatea de Investiţii Financiare Oltenia (SIF1) şi-a vândut în 2008 deţinerea de 19,01% din capitalul companiei Vinificaţie şi Băuturi Târgu-Jiu, pentru suma de 98.400 lei. Cumpărătorul a fost firma Bărbuţu Impex SRL, administrată de acţionarul majoritar din 2002, Tibi Bărbuţu. Compania Vinificaţie şi Băuturi avea la momentul respectiv un capital social de 718.815 lei. Acţionarul majoritar al firmei devine de atunci Tibi Bărbuţu, cu o deţinere de 65,55%, potrivit datelor publicate la Rasdaq. Bărbuţu mai deţine o firmă de construcţii în Târgu-Jiu, Bărbuţu IMPEX SRL. Respectivul nu s-a afişat în politică şi nici nu are ,,tinichele de coadă”. Cu toate acestea am încercat să aflăm cu ce l-au supărat cei 22 pe Bărbuţu, dar nu am reuşit să îl contactăm pe administrator.

Manta nu ştia nimic

Pantelimon Manta, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, la acea vreme, susţine că nu ştia nimic de sentinţa dată în dosar şi de începerea urmăririi penale împotriva sa deoarece nu i s-a comunicat nimic în acest sens. Nici restul persoanelor incriminate nu ştiau mai mult printre cei care vor trebui să dea explicaţii la Parchetul Local urmând să fie şi fostul director al Prefecturii Gorj, Cristinel Tănasie, Constantin Preoteasa, Mircea Prunariu, Liviu Basarabă, Dina Stelian, Ion Îngustu, Constantin Orzan, Vasile Ungureanu şi chiar Grigore Drăgănescu.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here