Raport ANPC al controalelor făcute în Gorj, inclusiv la pensiunile și cabanele din Rânca: Sute de amenzi

1002

Prefectul de Gorj, Iulian Popescu și vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Mihai Culeafă, au susținut o conferință de presă în care a fost prezentată concluzia acțiunilor de control desfășurate în cadrul Comandamentului de Iarnă al ANPC 2023-2024, desfășurat în județ, în mod special în stațiunea Rânca.

Astfel, șase operatori economici sunt în continuare sub măsura de oprire temporară a prestării serviciilor: doi la Novaci, unul la Târgu Jiu și trei operatori economici la Rânca, aceștia neintrând în legalitate. Au fost date amenzi de sute de mii de lei, s-au închis activități și s-au retras de la comercializare în jur de 5.000 de produse alimentare. Situațiile, mai jos.
Operatorii economici pentru care a fost dispusă măsura de încetare a practicii comerciale incorecte (Legea 363/2007):
PROFI ROM FOOD SRL, Târgu Jiu (inducerea în eroare a consumatorilor privind țara de origine)
TAVERNA OLTEANULUI SRL, Novaci
OXATON IMPEX SRL, Motru
BUN & PROASPAT PATISERIE SRL, Motru
GHIOCELA PROD COM SRL, Motru
INATAL SKI SRL, Novaci
PRESLAX SRL, Motru
CONANLIGIA53 SRL, Târgu Jiu
XINNISMILE 2014 SRL
LCP TOUR SRL, Rânca
RANCASKI SRL, Rânca
SC RAMOCANDIES83 SRL, Novaci
(neîncadrarea în cantitatea netă declarată, inducerea în eroare a consumatorilor prin utilizarea unor ingredient, altele decât cele utilizate în fapt)
La operatorul economic ALSATOUR SRL Novaci a fost propusă sancțiunea complementară de oprire temporară a unității pe o perioadă de până la 6 luni, pentru abateri repetate.

Supermarketuri controlate (S.C. PROFI ROM FOOD SRL și S.C. ARTIMA S.A.):
•Spații de refrigerare neigienizate, nerespectare temperatura de păstrare recomandată de producător, produse alimentare neconforme, precum și produse din carne cu modificări organoleptice.

Principalele abateri constatate în controalele efectuate, au fost:
•spații de producție improprii unde au fost identificate produse din carne, patiserie-cofetărie neconforme
•utilizarea în prestarea serviciilor a unor materii prime cu data limită de consum depășită, fără elemente de identificare-caracterizare necesare determinării conformității acestora, nerespectare condiții de păstrare-depozitare, schimbarea stării termice a produselor alimentare
• lipsa verificării metrologice a mijlocului de măsurare
• condiții igienico-sanitare precare în blocul alimentar: ustensile neprofesionale, tavan, paviment și pereți neigienizați, suprafețe de lucru deteriorate, spații și camera frigorifice și congelator nefuncționale corespunzător, cu
•lipsa alergenilor individualizați în lista meniu
• lipsa ingredientelor, aditivilor și a mențiunii „Provine din produs congelat”, în lista meniu
• depozitarea produselor direct pe paviment
• lipsa prețului pe unitate de măsură
• lipsa mijloacelor de protecție împotriva insectelor
• neafișarea serviciilor suplimentare în unitățile de cazare, precum și a altor informații relevante,
•lipsa huselor de protecție pentru saltea si a covoarelor antiderapante în băi, obiecte sanitare cu depuneri de calcar
•folosirea unor prosoape uzate, a unor saltele și lenjerii neigienizate, pătate, cu fire de păr
•lipsa autorizațiilor necesare desfășurării activității specifice, se arată într-un comunicat de presă.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here