Sublocotenentul Lixandru, erou doar pentru o zi

353

deschidereMormântul sublocotenentului Lixandru, căzut la datorie în Afganistan, este dovada faptului că rovinăreanul a fost erou doar pentru o zi, cei care s-au îngrămădit, în urmă cu mai puţin de o lună, să îi vadă sicriul, uitând acum complet de el. Astfel cel care era jelit, în Rovinari, de sute de oameni, acum este ca şi uitat.

 

Doar mama sa mai merge să mai aprindă o lumânare la mormântul soldatului, asta în timp ce soţia lui Lixandru, slujeşte acum ţara, în uniforma Armatei Române, plecând din localitate. Soţia s-a mutat la Craiova, sora îi râvneşte apartamentul iar mama acestuia susţine că şi-a pierdut doi copii în urma dramei recent suferite. Erou pentru o zi! Aşa a fost sublocotenentul Lixandru, cel care în urmă cu trei săptămâni a murit la datorie, în Afganistan. Mormântul său, spre care sute de cunoscuţi şi necunoscuţi l-au condus pe ultimul drum, cu mai puţin de o lună în urmă, este acum pustiu. Doar flori ofilite se mai găsesc în locul în care a fost înhumat militarul, aspectul fiind unul dezolant. Lângă cruce se găsesc câteva lumânări, pe care doar mama şi mătuşa le mai aprind. Restul locatarilor oraşului par că au fost impresionaţi doar o zi de tragedia ce s-a abătut asupra familiei. Curioşii care au venit atunci să vadă forţele militare care îi aduceau un ultim omagiu colegului lor, au şi uitat acum cine a fost Lixandru.

Baterii pentru sufletul mortului

Mama decedatului stă şi noaptea la căpătâiul fiului său şi susţine că nu îl poate lăsa singur. Femeia susţine că şi sora sa mai mică a lui Lixandru păstrează amintirea fratelui, vie în sufletul ei. Soţia sa, însă l-ar fi uitat. Nu i-a lăsat ca amintire decât o candelă pe baterii, probabil sperând că lumina de la aceasta nu se va termina prea curând. ,,Astfel şi-ar mai fi făcut simţită prezenţa la mormântul celui ce i-a fost soţ”, spune cu amărăciune fosta soacră.

Sora cea mare a caporalului, de partea soţiei

După un scandal care a izbucnit în timpul înmormântării fiului său, mama sublocotenentului Lixandru, vorbeşte, cu ochii plini de lacrimi, despre tragedia care i-a despărţit familia. Acum însă, durerea Madlenei Burlan, mama lui Lixandru, este şi mai mare. Asta deoarece femeia susţine că, în ultimele zile, şi-ar mai fi pierdut un copil. Este vorba de sora mai mare a sublocotenentului, Lăcrămioara Lixandru. Femeia susţine că fiica sa s-ar fi dat de partea cumnatei sale, sperând că ar putea intra în posesia apartamentului acesteia. „Copilul meu avea două surori, una, cea mare, care l-a trădat, pentru banii pe care i-a promis nevastă-sa, şi una mai mică, care îi este soră vitregă. Fiica mea cea mare, pe care o reneg, l-a trădat. Nu vreau să mai aud de ea, a sfidat moartea fratelui ei. S-a împrietenit cu nora mea. Au plecat de lângă mine de la spital, că m-au internat până să-l aducă pe băiatul meu acasă, m-au îmbrăţişat, mi-au spus să i-au pastile, să nu mi se facă rău. Doar fiica mea cea mică l-a plâns”, spune femeia.

,,Fiica mea, un monstru. O reneg”!

Mama îndurerată povesteşte ce i s-a întâmplat apoi cu fiica sa. ,,Fiica cea mare şi nora le-au IMG_6062spus la toţi că sunt nebună, că dovedesc ei cu acte că eu sunt nebună. Şi de la cimitir au vrut să mă ia, ca să nu mai vorbesc, să nu mai zic nimic, dar eu mi-am dat seama târziu. Intenţionau să mă ia de la cimitir, să mă ducă la balamuc”, completează aceasta. ,,Fata cea mare stă în Sadu. O contest ca fiind copilul meu, nu pot să cred că am născut şi crescut un astfel de monstru. Mă jigneşte tot timpul, are cartela fiului meu, şi mă sună noaptea după ea, ca să mă sperie, pentru că ştie că sunt la mormântul lui Cătă, şi îmi apare pe telefon <<Cătă>>. Eu dorm la capul lui, nu îmi e frică. Tot timpul îmi strigau că ce tot stau lângă mormântul lui? Că nu îl mai pot aduce acasă. Mi-au spus chiar să nu-l mai plâng, că nu mai învie”, spune, cu ochii înlăcrimaţi, Madlena, mama lui Lixandru. ,,Sora lui plângea numai când venea cineva să o filmeze, tremura, se prefăcea. Lumea de aici spune că l-a trădat pe fratele ei, pentru că i-a promis Cornelia(n.r. nora) că o să îi lase apartamentul acesta din Rovinari, că ea s-a mutat la Craiova. Fiica mea cea mare, Lăcrămioara, m-a sunat şi m-a înjurat, mi-a spus că sunt zdreanţă”, continuă femeia. Lăcrămioara are 31 de ani, este căsătorită , şi are un băieţel pe care l-a botezat chiar Cătălin. Acum însă toţi parcă l-au uitat.

Memoriu la Ministru

Pentru a se face dreptate şi pentru ca banii pe care ar trebui să i se dea Corneliei, să ajungă la casele de copii, mama eroului mort în misiune, a trimis, joi, un memoriu la ministrul Apărării, Gabriel Oprea, prin care le transmite oficialilor de aici ,,să le fie ruşine”. Madlena Burlan, a mai spus, că cel mai mult a deranjat-o atunci când în discursul ţinut de către Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General al Armatei Române, care a fost prezent la înmormântare, a spus că nora sa, Cornelia, va duce numele de Lixandru mai departe. „Am trimis un memoriu la Ministru, cu confirmare de primire. Nu ştiu dacă o să primesc ceva sau nu. În memoriu le spuneam să le fie ruşine. Dacă astfel de oameni conduc Armata Română… Asta merita copilul meu care a murit la 30 de ani, pentru armata lor, că ei l-au trimis acolo”, se întreba mama îndurerată. ,,O numeau pe ea subofiţer- Cornelia, au spus că de atunci Cornelia va duce mai departe numele de Lixandru. Dar eu ştiu că a murit caporalul Lixandru, nu Cornelia. Nu trebuia să-i spună pe numele mic, într-un cadru oficial. Eu ştiu că nu se spune aşa. Atunci m-am revoltat eu deoarece Cornelia, a dormit ambele zile, când copilul meu zăcea în Catedrală, nu l-a atins, nu l-a plâns. Apoi, luni, după ce duminică seara îl adusese pe Cătă al meu, s-a dus la comisariat la Târgu-Jiu, să depună actele pentru angajare. L-au plâns străinii, iar ea nu a vărsat o lacrimă”, a mai spus mama lui Lixandru.

„Nimănui nu-i mai pasă, l-au lăsat ca pe un câine”!

Lixandru a fost făcut însă cetăţean de onoare al oraşului Rovinari. Urmează să se facă o alee cu numele lui, iar un bust îi va face pe rovinăreni să-şi amintească de el. În urma sa, au rămas însă, multe scandaluri. Mama caporalului, mai povesteşte că soţia sa, şi-a dat demisia de la staţia CFR Turceni, unde lucra ca magazioneră, pentru a merge la Craiova, ca să îmbrace haina militară. „Nu ştiu ce a discutat ea cu cei din Armată, cert este că pentru ei eu nu am mai existat. Copilul meu nu a avut decât o nevastă, dar pe copilul meu nu l-a făcut o mamă. Nu m-a mai căutat nimeni pe mine. Eu dorm noaptea la mormântul copilului meu, eu de acolo vin dimineaţa. Nu a venit nimeni, nici măcar cu o candelă”, declară femeia. Aceasta a mai spus că nora sa nu a fost niciodată însărcinată dar şi-ar fi minţit soţul pentru a o lua de soţie. „Nu a fost niciodată gravidă cu băiatul meu, aşa l-a minţit acum trei ani, atunci când s-a angajat în Armată, ca să o ia de soţie. Eu eram în Spania când au făcut cununia civilă. Era fata cea mică acasă, dar nici pe ea nu a chemat-o nimeni. Niciodată nu i-am spus fiului meu că nu o vreau, dacă el a vrut-o”, a conchis femeia. Mama lui Lixandru aşteaptă un răspuns de la ministrul Oprea sperând că reprezentanţii Ministerului Apărării îşi vor îndrepta ochii şi spre ea.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here