Fost președinte de obște, cercetat penal și judecat pentru fraudă cu fonduri europene până s-au prescris faptele!

1551

Fostul președinte al Obștii Pociovaliștea, Ion Tomescu, a scăpat de acuzațiile penale formulate de procurorii anticorupție, într-un dosar în care a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (8 acte materiale). După mai bine de cinci ani de cercetări și alți doi ani și jumătate de judecată, faptele de care era incriminat Tomescu s-au prescris, așa că fostul președinte de obște a ieșit cu bine din această situație, deși risca să se reîntoarcă la închisoare, de unde a fost eliberat condiționat, în 2008. Tomescu a fost condamnat, în trecut, la 5 ani şi 4 luni de închisoare într-un dosar instrumentat de către DNA, în care a fost acuzat că ar fi creat un prejudiciu de aproape 5 milioane de lei, după ce a împroprietărit Obştea Pociovaliştea, în mod ilegal, cu circa 500 de hectare de pădure. În acel dosar, Tomescu a fost judecat alături de un fost primar de la Voineasa, dar și de Gheorghe Deaconeasa, fostul șef al Ocolului Sivic Voineasa, cunoscut şi ca „Stăpânul Parângului”, după ce reuşise prin diverse manevre să ia în stăpânire mii de hectare din zona montană a Gorjului şi a judeţului Vâlcea.

Magistrații Tribunalului Gorj au dispus, vineri, încetarea procesului penal pornit împotriva lui Ion Tomescu, fostul președinte al Obștii Pociovaliștea, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (8 acte materiale). Infracțiunea a avut loc în urmă cu mai bine de opt ani, așa că a intervenit prescripția răspunderii penale. Judecătorii au admis acțiunea civilă formulată de APIA şi l-a obligat pe Tomescu, în solidar cu obștea pe care a condus-o, la plata sumei de 695.784 de lei. La momentul trimiterii în judecată, prejudiciul estimat, în acest caz, era de aproape 3,2 milioane de lei. Tribunalul Gorj a menținut măsurile asiguratorii, instituite de procurorii anticorupție, asupra a două terenuri ce aparțin Obștii Pociovaliștea, dar și asupra clădirilor și terenurilor deținute de Tomescu. Soluția pronunțată de Tribunalul Gorj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

DNA l-a trimis în judecată pe Tomescu…
…în iunie 2021, pentru fapte comise în perioada 2007-2014. ,,Inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false și inexacte cu privire la îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru o suprafață de teren (gol alpin în Muntele Mereuțu) pe care nu o deținea în realitate. Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 3.159.879 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză”, se arăta în comunicatul DNA.
Mai exact, în fiecare campanie anuală Tomescu, în calitate de președinte al Obștii Pociovaliștea, la acea vreme, a depus la APIA mai multe înscrisuri care cuprindeau date nereale, respectiv un înscris inexact reprezentat de titlul de proprietate nr. 330/23.05.2005, ce menționa în mod neadevărat că obștea este proprietar al unei suprafețe de teren – gol alpin în Muntele Mereuțu și mai multe înscrisuri false intitulate declarații și anexe, folosite pentru a dovedi încărcătura de UVM la hectar, condiții obligatorii pentru schemele de plată. Titlul de proprietate, eliberat pe numele Obștii Pociovaliștea, a fost obținut în urma demersurilor lui Tomescu, cunoscând că informațiile inserate în document nu sunt în totalitate veridice, iar declarațiile și anexele false au fost completate și de alte persoane cu știința acestuia.

A scăpat de închisoare
Împlinirea termenului prescripției răspunderii penale l-a scăpat pe Ion Tomescu din situația de a se reîntoarce la închisoare. Fostul președinte de obște a mai fost condamnat, în trecut, la 5 ani și patru luni de închisoare cu executare, într-un dosar în care procurorii anticorupție l-au acuzat că ,,în perioada septembrie 2004 – iunie 2005, cei patru inculpaţi au acţionat, în baza unei înţelegeri iniţiale, astfel încât o suprafaţă de teren de 504,9 ha teren forestier din muntele Mereuţu, judeţul Gorj aflată în proprietatea statului, să ajungă în mod nelegal în posesia Obştii Pociovaliştea. Concret, pentru a duce la îndeplinire planul infracţional propus, inculpatul Tomescu Ion, preşedinte al Obştii Pociovaliştea, a prezentat la comisia locală de fond funciar Voineasa, un număr de 44 cereri de reconstituire a dreptului de proprietate, în numele unor persoane fizice, cunoscând că sunt falsificate şi, împreună cu ceilalţi trei inculpaţi, Creţan Georgeta (secretarul comunei Voineasa – n.r.) Deaconeasa Gheorghe (șeful Ocolului Silvic Voineasa) şi Dobrin Gheorghe (primar Voineasa), a întocmit o anexă în mai multe variante (conţinând nume de persoane care ar fi avut drepturi în obşte) act care atesta, în mod nereal, drepturi de proprietate în muntele Mereuţu, în numele şi pentru Obştea Pociovaliştea. Toate acestea au fost făcute pentru a induce în eroare Comisia Judeţeană de Fond Funciar Vâlcea, astfel încât suprafaţa de teren forestier de 504,9 ha să fie trecută în patrimoniul Obştei Pociovaliştea, deşi cei patru inculpaţi cunoşteau că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, respectiv Obştea nu a funcţionat anterior anului 1948 şi nu avea drepturi asupra terenurilor respective. În aceste condiţii frauduloase, în cursul anului 2005, Obştea Pociovaliştea a fost pusă în posesie. De altfel, caracterul nelegal al punerii în posesie a Obştii Pociovaliştea în muntele Mereuţu a fost constatat şi de o instanţă de judecată civilă. Prejudiciul creat statului prin deposedarea de suprafaţa forestieră menţionată se ridică la 4.819.400 lei”, precizau procurorii anticorupție în noiembrie 2011, la momentul trimiterii acestora în judecată.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here