Pas în spate după blocajul din justiție. Parchetul Gorj și-a suspendat activitatea

2145

Tensiuni pe final de an în justiție. Magistrații din Gorj susțin protestul început de grefieri pentru plata drepturilor salariale. Activitatea instanțelor și a parchetelor din întreaga țară a fost întreruptă ieri timp de patru ore. În același timp, procurorii din Gorj au anunțat joi suspendarea, pe termen nelimitat, a activităţii curente, cu excepţia cauzelor urgente. Motivul este legat de restanțele bănești cuvenite magistraților și grefierilor. Joi după-amiază, Guvernul a cedat la presiunea sistemului judiciar și a promis că le va plăti magistraților diferențele salariale aferente lunii noiembrie 2023 până la sfârșitul anului.

„Gradul de tensiune și nemulțumire al personalului va conduce în perioada următoare, la blocarea totală a activității în instanțe și parchete”, a anunțat, joi, Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare „Dicasterial”.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj s-a solidarizat cu protestul grefierilor și a suspendat de joi, 14 decembrie, activitatea pe perioadă nelimitată.
„Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, constituiţi în Adunare Generală în data de 13.12.2023, cu unanimitate de voturi, au adoptat următoarea hotărâre:
Art. 1. Susţinerea în integralitate a protestului grefierilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, începând cu data de 13.12.2023, pe o perioadă nedeterminată de timp.
Art. 2. Exprimarea publică a îngrijorării faţă de informaţiile vehiculate în spaţiul public privind emiterea unei ordonanţe de urgenţă prin care să se dispună amânarea pentru anul 2024 a plăţii drepturilor salariale de natură restantă stabilite prin hotărâri judecătoreşti, cu privire la refuzul pe o perioadă de mai multe luni, practic nedeterminată, al Ministerului Finaţelor Publice de a aproba limitele de cheltuieli pentru unităţile Ministerului Public, conform bugetului aprobat, pentru plata integrală a salariilor, stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive, fie prin acte administrative emise de către ordonatorul principal de credite în luna aprilie 2023, pentru personalul din justiţie (procurori, personal auxiliar de specialitate şi conex, funcţionari publici),precum şi faţă de riscul de a nu fi prevăzute în bugetele aprobate ale parchetelor sumele necesare plăţii salariilor integrale începând cu luna ianuarie 2024.
Art. 3. Suspendarea, pe termen nelimitat, în semn de protest, a activităţii curente, începând cu data de 14.12.2023, cu excepţia cauzelor care reclamă urgenţă.
Art. 4. Prezenta hotărâre va fi comunicată public, Tribunalului Gorj, Baroului de avocaţi Gorj şi afişată pe pagina de internet a Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Gorj.

Promisiuni
Guvernul le va plăti magistraților diferențele salariale aferente lunii noiembrie 2023 până la sfârșitul anului, a anunțat joi după-amiază președintele ÎCCJ, Corina Corbu, după discuțiile cu premierul Marcel Ciolacu.
În plus, Guvernul s-a angajat să renunțe la ideea de a transforma în titluri de plată sumele reprezentând drepturi salariale restante din hotărâri judecătorești și acte administrative pentru personalul din sistemul judiciar, prevedere din proiectul de OUG care ar fi permis eșalonarea plăților pentru încă 7 ani.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here