Promovarea și înființarea Punctelor Gastronomice Locale în Județul Gorj

1347

Joi 7 decembrie 2023, începând cu ora 14:00, la Căminul Cultural din Polovragi se va desfășura o întrunire importantă cu oamenii interesați de a face lucruri bune și necesare pentru cei din zonele Montane și nu numai cu tema „Promovarea și înființarea Punctelor Gastronomice Locale în Județul Gorj”.

Această întrunire de la Polovragi este organizată de către Prefectura Județului Gorj, ANSVA-Gorj, Agenția Zonei Montane și Asociația Gastro Local.
Sunt invitați: domnul Aurel Simion, Secretar de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, doamna Veronica Țaran-Baciu-Georgescu, Director General al Agenției Naționale a Zonei Montane și domnul Dorian Lungu, Președintele Asociației Gastro Local.
Vă informez că, miercuri – 29 noiembrie 2023, Camera Deputaților a adoptat decizional, proiectul pentru înființarea și funcționarea Punctelor Gastronomice Locale (PGL).
Potrivit inițiativei, Punctul Gastronomic Local este o unitate de valorificare a producției primare locale, situate într-o localitate rurală, unde se prepară și se servesc produse alimentare, după rețete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan. Localitatea rurală este reprezentată de sate reședință de comună, sate componente ale comunelor și sate aparținând municipiilor sau orașelor.
PGL poate fi înființat de către persoane fizice și persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a acestui tip de unitate, la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor de pe raza județului unde acesta își desfășoară activitatea.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția Națională a Zonei Montane, întocmește și gestionează Registrul Punctelor Gastronomice Locale pe baza datelor din lista publică ce se poate consulta/accesa de pe site-ul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Ideea Punctului Gastronomic Local, aparține regretatului Ivan Patzaichin, canoist român, multiplu campion olimpic și mondial. Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” a demarat acțiunea legată de acest concept încă din anul 2016.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin domnul Secretar de stat Aurel Simion și Agenția Națională a Zonei Montane, reprezentată de doamna director general Veronica Țaran-Baciu-Georgescu, au avut un rol important în implementarea și promovarea Punctelor Gastronomice Locale, la nivelul întregii țări.
„Punctele Gastronomice Locale sunt o sursă de venit și la îndemâna oricărui gospodar. Eu având două PGL-uri încă din anul 2019 (primul din Gorj și Vâlcea) vă îndemn să vă informați și să încercați!️ Mulțumim pentru organizarea acestei întâlniri Domnului Primar Gheorghe Epure!” a scris doamna Mărioara Băbu, băcița de la Stâna Ștefanu de pe Transalpina ️ și tezaur viu, pe pagina sa de socializare, despre acest eveniment.
Le dorim mult succes!
Gigi Bușe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here