Dispar grupele de muncă în noua lege a pensiilor. Cu ce rămân minerii și energeticienii CEO

27786

* Manu Tomescu: Am fost lăsați singuri! Minerii de subteran i-au avut alături pe toți parlamentarii lor!

Liderii Sindicatului Energia Rovinari au încercat ieri să-și susțină cauza în comisia de muncă a Camerei Deputaților, și anume, păstrarea grupelor de muncă în legea pensiilor. Din nefericire nu au găsit nicio înțelegere și, astfel, în noua lege a pensiilor, minerii și energeticienii care au muncit în condițiile speciale prevăzute în Legea 197 rămân fără mare parte din drepturile conferite până acum la pensionare.

În comisia de muncă, liderul Constantin Mitrescu a militat pentru recunoașterea muncii în condiții speciale, grele de muncă, însă după câteva cuvinte i s-a tăiat microfonul. Manu Tomescu: ,,Nu se mai recunosc condițiile de muncă lucrate înainte de 2001, dacă rămâne așa cum a trecut de comisii, ni se taie mult din drepturi. Din 2001 pierdem tot ce am câștigat prin Legea 197. Cu părere de rău am fost singuri aici, nu am fost susținuți, i-am rugat pe deputații Weber și Manta, dar nu au vrut să ne susțină. Nu s-a vrut asimilarea perioadei de până în 2001. Vreau să vă spun că minerii de subteran au avut toți parlamentarii alături de ei. Noi nu l-am avut decât pe domnul Miruță care încearcă la votul final să mai schimbe ceva. Le plâng de milă celor care mai sunt astăzi în activitate și mai ales tinerilor pentru că vor rămâne fără grupă de muncă doar în câțiva ani de zile. În plen poate se va schimba ceva…”, a declarat Manu Tomescu, după ședința comisiei. În repetate rânduri acesta a ridicat mâna pentru a putea vorbi în fața comisiei de muncă dar a fost ignorat.
Nicușor Văduva, liderul de la SE Ișalnița, a filmat momentul în care Constantin Mitrescu vorbea despre drepturile minerilor și energeticienilor ignorate de membrii comisiei: ,,Din păcate liderii Sindicatului Energia Rovinari sunt lăsați încă odată singuri și nu sunt susținuți în lupta pentru drepturile salariaților din CE Oltenia! Dacă rămâne legea în forma cum a trecut de comisia de muncă, dispare din condiții speciale de muncă toată perioada lucrată înainte de 2001, iar în privința calculului, salariații din CE Oltenia, vor ieși cu pensii mult mai mici față de cum ies acum pe Legea 197!”, a spus acesta.
Pe de altă parte, liderul FNM, Constantin Crețan, spune că pentru minerii din subteran s-a reușit păstrarea reducerii vârstei de pensionare cu 20 de ani, iar pentru minerii și energeticienii CEO, cu 13 ani. ,,Președintele executiv al Confederației Meridian, Mircea Dogaru este acolo, la Camera Deputaților, apoi va avea un punct de vedere, după ce legea va fi votată”, a precizat liderul.
De asemenea, deputatul Mihai Weber, liderul PSD Gorj a anunțat că reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare în minerit și energie a rămas și în noua lege, catalogând că este o ,,reușită pentru angajații CEO”, în timp ce senatorul Ion Iordache, lider PNL Gorj a declarat că ”liderii PSD Gorj i-au amăgit pe sindicaliști și i-au trădat pe gorjeni”. Deputatul Radu Miruță a rămas consecvent. ,,Legea 197 în care am crezut când toți spuneau că nu se poate și legea căreia mâine (luni, n.r.), la vot, în Camera Deputaților, parlamentarii PSD-PNL vor să îi taie semnificativ din beneficii. Am depus oficial amendamente pentru a aduce înapoi ceea ce guvernul acesta a scris să elimine și mă voi bate pe argumente astfel încât ce au scos să fie pus la loc”, a declarat acesta, duminică.

Legea a fost votată
Legea pensiilor a fost votată așa cum au vrut cei de la PSD și PNL, spune Manu Tomescu: ,,Oricum ei aveau înțelegerea făcută pe amendamentele lor… În final, am pierdut asimilarea înainte de 2001, a încercat domnul Miruță să susțină amendamentul, dar nu a fost luat în considerare.
Se pierde foarte mult pe modul de calcul, pe minerii din Valea Jiului a avut cine să-i ajute. Nouă ne-au spus să nu vorbim de morți… Speranța de viață în CEO este mult mai mică, dar nu vor să audă acest argument, deși chiar Guvernul a avut o astfel de situație. Rămâne reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, că și aici e o incertitudine totală, cert este că față de ce aveam, am pierdut foarte mult. Nu știm în ce context se va reduce vârsta de pensionare. Sunt dezamăgit și de colegii din celelalte sindicate. Se lasă călcați în picioare…”, a mai spus acesta.
M.C.H.

7 COMENTARII

  1. Golaniada a luat viteză.La recalculare vor lua de la cei pe care îi blochează cu creșterea și vor da la cei cu pensii mici sau celor care sunt numiți” pensionari „,dar de fapt nu au contribuit niciodată pentru că primeau ajutoare sociale de la stat și acum primesc „pensii” din fondul de pensii a celor care au contribuit.În realitate sunt 2,5 mil.pensionari contribuabili, ceilalți sunt făcuți de acești golani peste noapte.Spuneau că 1/3 din pensionari nu vor avea pensia mai mare după recalculare.Aici e golăneala ,de la aceștia vor lua și vor da ceilalți.Cei care au avut grupele 1 și 2 vor avea aceeași soartă.Vor să-i aducă pe toți la același nivel,iar votanții lor vor avea mai departe ajutoare și pensii sociale.

  2. Credeați că ciolacu vă da ceva? Nebarbiertul dă cu o mână (că nu dă de la el) și ia cu două. El acum fură de la mineri, de la pensionarii ce s-au pensionat în ultimii 2-3 ani , cărora a zis că nu le mai indexează pensia cu rata inflației pentru că au beneficiat de un coeficient mai mare. Aici o să se trezească cu sute de mii de procese, pentru că se face discriminare și este neconstituțional. Pe mineri îi fură cu trei ani din contributivitate și din vârsta de ieșire la pensie. El trebuie să facă rost de bani pentru portbagajele lor. Hoți mai mari ca această adunătură a guvernului Marcel și Nicolae nu a existat în istoria României.

  3. Nu este normal ,cei care s-au pensionat cu grupă înainte de 2001 au ieșit la pensie ,cei ce vor ieși la pensie vor pierde drupă înainte de 2001 ,este un drept câștigat ,nu se poate să ni-l ia ,jos Ciolacu cu toți analfabeți din coaliție

  4. Femeie sunt cele mai dezavantaje,li sa mărit vârstă de pensionare,nu se tine cont că femeile sunt cu speranța de viață foarte mica in România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here