Fiul judecătoarei Dafinescu, o nouă încercare de a fi eliberat din penitenciar!

1586

Tribunalul Gorj va decide, la începutul lunii viitoare, dacă admite sau nu contestația formulată de Mihai Dafinescu, fiul judecătoarei Elena Dafinescu, împotriva hotărârii Judecătoriei Târgu Jiu care i-a respins, luna trecută, cererea de liberare condiționată din Penitenciarul Tg. Jiu. Completul de judecată a considerat că, Dafinescu, ”prin conduita avută pe toată durata executării pedepsei, nu a dovedit că a făcut progrese evidente în vederea reintegrării sociale și nu a înregistrat o evoluție considerabilă în plan educațional sau comportamental, pentru a se prezuma relativ, la acest moment, că scopul preventiv al pedepsei la care a fost condamnat a fost atins”. Dafinescu a fost condamnat la pedeapsa închisorii de 4 ani, 6 luni și 20 de zile pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi de părăsire a locului accidentului. În urmă cu doar trei luni, un alt complet de judecată de la Judecătoria Târgu Jiu a admis cererea de liberare condiționată a sa motivând că Dafinescu ”a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale, considerată etapa de graţie în existenţa oricărui individ, perioada de maximă înflorire” și, mai mult, ”impactul emoţional generat de epidemia de COVID-19 a fost indubitabil mai mare pentru o persoană aflată într-o astfel de situaţie”.

Magistrații Tribunalului Gorj vor decide, pe 14 decembrie a.c., dacă admit sau resping contestația formulată de Mihai Dafinescu, fiul colegei lor de la Secția I Civilă, împotriva hotărârii Judecătoriei Târgu Jiu prin care i-a fost respinsă cererea de liberare condiționată. În luna septembrie a acestui an, într-o situație similară, toți judecătorii Secției Penale a Tribunalului Gorj s-au abținut de la a judeca dosarul lui Dafinescu, mai exact contestația procurorilor împotriva deciziei Judecătoriei Târgu Jiu care a decis să-l pună în libertate, așa că dosarul a fost repartizat Tribunalului Dolj pentru a fi judecat. Mihai Dafinescu a reluat, în luna octombrie demersurile pentru a fi eliberat din Penitenciarul Tg. Jiu și a cerut, din nou, judecătorilor să admită propunerea comisiei din unitatea de detenție care a considerat că acesta a executat 2/3 din pedeapsă. Mai mult, potrivit unui raport întocmit de ofițerii de poliție penitenciară, Dafinescu ,,a fost recompensat de 7 ori în perioada de detenție (…) și a participat la activităţi sportive, moral religioase, dezbateri, concursuri tematice, recenzii de carte, prelegeri, redactare reviste, activităţi psihologice şi la programe (Adaptarea la viaţa instituţionalizată, Cuvântul care zideşte, Educaţie civică, Pregătirea pentru liberare). Comportamentul adoptat a fost unul corespunzător, a înregistrat o evoluţie pozitivă în plan psihocomportamental, evidenţiată prin interesul pentru activităţile lucrative în care a fost implicat”. La dosarul aflat în instanță a fost depusă și o ofertă de angajare din partea unei firme, iar avocatul lui Dafinescu a menționat că, ,,pe parcursul procesului penal, persoana condamnată și-a cerut scuze și iertare față de familia victimei, consemnând o sumă de șapte sute de milioane pe numele membrilor acesteia”. Cu toate acestea, judecătorul a apreciat că ,,este necesară continuarea executării de către petentul-condamnat a pedepsei în regim de detenție până la o nouă analiză întrucât acesta, prin conduita avută pe toată durata executării pedepsei, nu a dovedit că a făcut progrese evidente în vederea reintegrării sociale și nu a înregistrat o evoluție considerabilă în plan educațional sau comportamental, pentru a se prezuma relativ, la acest moment, că scopul preventiv al pedepsei la care a fost condamnat a fost atins”. De asemenea, instanța a considerat că ”liberarea anticipată a persoanei condamnate, în raport de perioada executată până în prezent, nu oferă garanţia reintegrării sale sociale, anticipat, şi de asemenea nu există suficiente premise pentru a concluziona asupra atingerii scopului preventiv al pedepsei, în sensul conștientizării faptei sale, al regretului manifestat în raport cu comiterea sa, astfel încât să se evite repetarea săvârșirii și a altor fapte antisociale” și a respins cererea de liberare condiționată.

Curios este că…
… un alt judecător, din cadrul aceleiași instanțe, adică Judecătoria Târgu Jiu, avusese cu totul o altă opinie, în urmă cu trei luni, și l-a pus în libertate pe Dafinescu.
Sentința care a contrariat o țară întreagă făcea referire la faptul că Dafinescu a stat în închisoare în cea mai frumoasă perioadă a vieții sale, iar în perioada pandemiei a avut un consum nervos mai mare pentru că s-a aflat într-un mediu în care riscul de îmbolnăvire era ridicat. ,,…liberarea condiţionată înainte de termen reprezintă o şansă şi, având în vedere şi vârsta acestuia (Miahi Dafinescu – n.r.) de 28 de ani, de faptul că este vorba despre o persoană fără antecdenete penale, de aspectul că petentul a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale, considerată etapa de graţie în existenţa oricărui individ, perioada de maximă înflorire, dar când înţelepciunea necesară pentru a lua hotărâri remarcabile în ceea ce priveşte viitorul, adeseori lipseşte, iar voinţa de afirmare şi putere generează convingerea că totul este accesibil şi nu vor exista momente critice, ajungându-se ca în astfel de situaţii să se rateze cele mai mari oportunități pe care le oferă viața, iar scenariul unei asemenea vârste nu se mai repetă şi, fără îndoială, şi-ar dori să poată întoarce timpul şi să excludă acea clipă fatidică ce a condus la o dramă care cu siguranţă l-a marcat pentru tot restul existenţei, instanţa apreciază că scopul preventiv, educativ al pedepsei a fost atins până în prezent, iar perioada executată de condamnat prezintă garanţia integrării sociale a acestuia”, se arată în sentința din 11 iulie a Judecătoriei Târgu Jiu. Judecătorul a apreciat că ,,prin stăruinţa depusă în muncă şi dovezile temeinice de îndreptare de care aceasta (Dafinescu – n.r.) a dat dovada pe parcursul executării pedepsei, coroborat cu aspectul că petentul s-a aflat în detenție și arestat preventiv sau în arest la domiciliu şi pe durata a pandemiei, iar impactul emoţional generat de epidemia de COVID-19 a fost indubitabil mai mare pentru o persoană aflată într-o astfel de situaţie ,iar gestionarea stresului în timpul epidemiei de COVID-19 a implicat un consum nervos mai mare, concretizat prin restrângerea posibilității de deplasare şi prin de teama de a se îmbolnăvi într-un mediu pe care nu aveai posibilitatea să îl alegi sau să îl părăseşti şi în care posibilitatea de contaminare era mai mare”.

Reamintim că…
… Mihai Dafinescu a fost condamnat definitiv la 4 ani, 6 luni și 20 de zile de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi de părăsire a locului accidentului. Pe 19 august 2020, Mihai Dafinescu a lovit mortal cu mașina o femeie de 52 de ani din Novaci, care se întorcea acasă de la muncă, însoțită de fiul ei adolescent. Dafinescu a fugit de la locul accidentul și s-a predat a doua zi la poliție.
Acesta a fost arestat în perioada 20 august 2020 – 2 aprilie 2021, iar de la data de 2 aprilie și până la 12 iulie 2022 a fost plasat în arest la domiciliu. Decizia definitivă de condamnare a fost pronunțată în luna iulie a anului trecut, iar de atunci Dafinescu se află în închisoare.
Claudiu Matei

1 COMENTARIU

  1. Dupa ce ca bipedul a primit o pedeapsa de 5 ori mai mica decat ar fi meritat , pentru ca e copilul mamei , mai are si tupeul sa ceara liberare condiționată. Justitia e legata la cap , nu la ochi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here