Fost primar, condamnat cu suspendare, judecat într-un nou dosar

1290

Fostul primar liberal al comunei Vladimir, Ion Ianăși, are noi probleme cu justiția. Condamnat definitiv în urmă cu mai puțin de un an pentru abuz în serviciu, Ianăși a fost trimis din nou în judecată. Tot pentru fapte de corupție!

Un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Gorj a dispus miercuri, 27 septembrie, începerea judecății cauzei.
Alături de fostul primar PNL mai sunt inculpați un diriginte de șantier și un om de afaceri, aceleași persoane care au fost condamnate în dosarul privind construcția podului din satul Andreești.
Ianăși a contestat rechizitoriul întocmit de procurorii gorjeni, fără succes însă.
„În baza art. 345, art. 346 alin. 2 Cod pr. pen., respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Ianăşi Ion şi Mieluşanu Gheorghe privind neregularitatea întocmirii rechizitoriului Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj nr. 455/P/2019 din data de 07.07.2023, nelegalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în cauză. Constată competenţa instanţei, regularitatea întocmirii rechizitoriului Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj nr. 455/P/2019 din data de 07.07.2023, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii în cauză. În baza art. 346 alin. 1 Cod pr. pen., dispune comunicarea încheierii inculpaţilor, părţilor civile şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată în încheierea judecătorului de cameră preliminară.

Mandat pierdut
La finalul lunii noiembrie 2022, Ianăși a fost condamnat definitiv la doi ani și nouă luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de patru ani. Motivul: a plătit integral lucrările pentru un pod fără ca acestea să fie finalizate.
Ca urmare a condamnării definitive, liberalul și-a pierdut funcția de primar.
„În calitate de primar, cu ştiinţă, a dispus efectuarea plăţii unei facturi din data de 26 noiembrie 2018 în sumă de 268.758 de lei, reprezentând contravaloare servicii execuţie la obiectivul construire pod biserică Andreeşti, comuna Vladimir, deşi aceste servicii şi lucrări nu au fost executate în totalitate, cauzându-se un prejudiciu bugetului Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor europene, în sumă de 256.613 lei, în felul acesta fiind obţinut pentru altul un avantaj patrimonial injust. Mai este cercetat pentru abuz în serviciu pentru că a dispus cu ştiinţă, efectuarea plăţii unei alte facturi fiscale din 26 noiembrie 2018 în valoarea 14.123 lei, reprezentând valoarea servicii dirigenţie de şantier la acelaşi obiectiv, deşi aceste servicii nu au fost efectuate în realitate. (…) În calitate de primar, a prezentat Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene documente şi date false privind executarea lucrărilor privind la acel obiectiv finanţat pentru primirea aprobărilor necesare acordării finanţării”, susțineau procurorii.
În acel dosar, dirigintele de șantier Popescu Liviu Ion a primit doi ani și cinci luni de închisoare cu suspendare, iar omul de afaceri Mielușanu Gheorghe, subcontractant al lucrării, a fost condamnat la trei ani de închisoare.
Dacă va fi găsit vinovat în acest nou dosar, fostul primar Ion Ianăși riscă să ajungă în spatele gratiilor.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here