E Lege. UE desființează și hidrocentralele! Gorjul își ia adio și de la amenajările hidroenergetice de pe Jiu

6555

Nu este nicio coincidență faptul că deși anul 2023 trebuia să aducă în județ o nouă microhidrocentrală, investiție care ar trebui să înlocuiască o parte din energia pe cărbune care va dispărea până în 2025, acest lucru nu s-a întâmplat. Potrivit Comisiei Europene, peste un milion de bariere artificiale, de exemplu baraje, deversoare și stăvilare, sunt construite pe râurile Europei, trebuie să dispară.

UE, politică duce o politică anti-hrido la care s-a alăturat și Avocatul Poporului
Legea privind restaurarea naturii, anunță Național.ro, adoptată luna aceasta, la limită, în Parlamentul European, prevede, pe lângă restricții dure pentru agricultură, și măsuri împotriva hidroenergiei, considerată până acum cea mai verde dintre toate sursele de energie.
Astfel, prin acest act normativ, se prevede desființarea barajelor de pe apele curgătoare din UE, ținta fiind de 25.000 de km de râuri fără bariere artificiale. ,,Ofensiva împotriva hidroenergiei a devenit agresivă încă de anul trecut, când activiștii de mediu din diferite ONG-uri au reclamat la Comisia Europeană intenția României de a finaliza amenajările hidroenergetice construite, deja, în proporție de 90%.
Chiar și Legea care aprobă Ordonanţa de urgență pentru stabilirea unor măsuri privind obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuție precum și a altor proiecte de interes public major care utilizează energie regenerabilă a fost atacată la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului, care nu pare, de doi ani încoace, să mai apere interesele populației.

De unde se taie?
Până acum, singurele plângeri făcute de ONG-uri la Comisia Europeană au fost împotriva hidrocentralelor românești, care ar afecta ecosistemul și nici nu ar aduce beneficii României.
”Cel mai mare impact de mediu este la momentul extragerii apei din albia originală (amonte), dar și al deversării apei în aval, după trecerea prin turbine. Pe râul Jiu urmează să fie redus debitul sau chiar secat pe o porțiune de 20 de km din cei 30 de km de râu protejat. Un studiu recent realizat cu privire la hidrocentralele din România arată că 49% dintre acestea sunt situate în arii protejate, iar hidrocentralele cu captarea apei, construite în zone montane (cursul superior al râului) reduc semnificativ populațiile de pești, cum ar fi păstrăvul și zglăvoaca”, se preciza într-o analiză a Bankwatch, un ONG finanțat de Ministerul Mediului din Germania”, mai arată publicația citată.
M.C.H.

3 COMENTARII

  1. Ca urmare a studiului respectiv, sa vedem ca Europa opreste centralele lor si sa vedem reactiile lor DUPA ACEST ACT SE VOR REDUCE SI AICI. Daca nu? Guvernele care accepta le consider, ca pe toti care au guvernat dupa 1990. Sa ne ajute Dumnezeu sa scapam!

  2. De ce i se permite sa se amestece în treburile tarii? Politica europei este de reducere a poluarilor în alte tari. Romania trebue tinuta sub papuc? De ce s-a ajuns ca altii sa profite de bogatiile tarii?Nu tara are nevoie de Europa, Europa are nevoie de tara sub papuc.Rusine guvernului. Am construit tarii centrale electrice si altii pot sa-si bata joc de noi. Dupa 1990 specialistii tarii au plecat si construiesc centrale hidro în alte tari. Cine este de vina?

  3. Toate intențiile ue erau cunoscute de prin 2005 cînd autoritățile romîne au semnat tratatul de preaderare Este inadmisibil să distrugi albia naturală a unui rîu pt.cîțiva MW. Nici o ființă rationala nu brutalizează sistemul entropic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here