Noile Legi ale Educației: Cum se schimbă Evaluarea Națională și Bacalaureatul

1419

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a prezentat luni, într-o conferinţă de presă, proiectele Legilor Educaţiei, precizând că au sprijinul politic al coaliției de guvernare.

Ministrul Educației a explicat și cum va fi susținută evaluarea națională: „Evaluarea națională rămâne în formula de până acum. Probe scrise la matematică, limba și literatura română și limba maternă. Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurență dovedită în ultimii ani, dacă liceele doresc să scoată aceste locuri în concurs. Pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs, liceele pot alege două probe pliate pe profil, de exemplu pentru chimie-biologie pot alege chimia și biologia. Pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate, se poate da concurs, 40% din locuri rămânând în repartizare computerizată. Din aceste 40%, prioritate pe 10% dintre acestea vor avea elevii cu cerințe educaționale speciale sau elevii cu cetățenie rromă”.

Și examenul de bacalaureat vine cu mai multe schimbări. „Examenul de bacalaureat se pliază pe fiecare profil. Vom avea bacul tehnologic pe care liceele tehnologice îl propun și îl așteaptă de multă vreme. Rămânem cu două probe de competențe lingvistice: limbă străină 1 și limbă străină 2.

Ce avem în plus față de formula de acum este o probă complementară, de competențe de bază, care pentru profilul uman va fi la matematică sau științe ale naturii, iar pentru profilul real o probă la alegere pentru istorie, logică, filosofie, psihologie. Notarea se va face pe sistem admis/respins.

Important! În sesiunile de vară/toamnă, elevii vor avea mai puține discipline de examen, pentru că probele de competențe lingvistice, probele de competențe digitale și proba de competență complementară se vor putea da încă din cursul anului”, a explicat Ligia Deca.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here