Peste 130 de dosare de daună deschise în urma cutremurelor din Gorj

1310

Cutremurele care au afectat zona Olteniei i-au determinat pe deținătorii de polițe de asigurare să se adreseze companiilor în vederea obținerii de despăgubiri.

Până la data de 17 februarie s-au deschis 139 de dosare de despăgubiri privind polițele de asigurare obligatorii în 16 județe, a anunțat PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor), societatea privată de asigurări care emite polițele PAD de asigurare obligatorie a locuințelor și plătește despăgubirile în caz de dezastre.
Cele mai multe, 76 de dosare, au fost deschise în Gorj, județul cel mai afectat de aceste cutremure.
Suma se ridică la aproximativ 700.000 de lei. Sunt însă și pagube care nu pot fi acoperite doar prin această asigurare obligatorie, iar oamenii au deschis dosare și la companiile de asigurări unde au avut o poliță facultativă.
Acele companii au anunțat că în aceste zile au deschis aproape 1.000 de dosare de despăgubire pentru polițele facultative.

Cât te costă să-ți asiguri locuința
Costul unei asigurări obligatorii pentru locuință este de 10 sau 20 de euro pe an. Se pot adăuga alte riscuri, dar valoarea poliței crește.
„Sistemul de asigurări a locuinței din România este format din doi pași: unul obligatoriu și unul opțional. Primul pas, obligatoriu, este polița numită PAD, polița obligatorie împotriva dezastrelor naturale. Ea acoperă trei riscuri: cutremur, inundații ca fenomen meteo și alunecări de teren ca fenomen natural și acoperă doar până la limita totală de 20.000 euro pentru locuințele construite din materiale rezistente, până la 10.000 euro pentru locuințele construite din chirpici, paiantă sau alte materiale, doar atât, până la această sumă”, a precizat Cosmin Tudor, director în cadrul societății de asigurări cu capital privat PAID România.
Compania mai anunță că asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. „Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror locuințe au fost afectate să nu fie puși în mod inutil pe drumuri”, spune Nicoleta Radu, Director General al PAID.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here