Au reluat protestele pentru „salarii decente”

874

Angajații din Educaţie au pichetat, miercuri, sediul Guvernului, cerând salarii decente, mai ales pentru personalul nedidactic. În Gorj, în semn de protest, salariații, membri de sindicat din școlile din județul Gorj, au purtat banderole albe pe braț, a anunțat prof. Simona Urluescu, președintele Sindicatului Liber din Învățământ Târgu-Jiu.
Acțiunea a urmărit să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar și personalul didactic, probleme generate de salarizarea nemotivantă.
„Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1.800-2.300 de lei, iar creșterea inflației (16.4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creșterea prețurilor la produsele de bază și la utilități au condus la creșterea gradului de sărăcire”, susține Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.

„Lipsă acută” de dascăli calificați
În ceea ce priveşte salariile profesorilor, sindicaliştii afirmă că nu reflectă importanţa socială a muncii depuse.
„Din cauza salariilor foarte mici din sistemul educațional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puțini tineri aleg să profeseze în sistemul de învățământ, iar cei aflați la sfârșit de carieră aleg să se pensioneze. Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situație revoltătoare: se constată o creștere a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual. Nici la ora actuală, personalul didactic și nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condițiile de muncă. Mai mult, deși sunt numeroase situații când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariații nu sunt remunerați pentru munca suplimentară depusă, deși acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă”, au transmis sindicaliștii.
În acest context, sindicaliștii din Educație cer Guvernului adoptarea unui act normativ care să repoziționeze salariații din învățământ în ierarhia funcțiilor bugetare, astfel încât funcțiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziționate în raport cu nivelul de calificare profesională și importanța pentru societate a activității de educare a tinerelor generații.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here