Expoziția meșterilor populari din Oltenia, de Mica Unire

1509

Meșterii populari din Oltenia își dau întâlnire la Drobeta Turnu Severin, de Mica Unire. La Palatul „Teodor Costescu” va fi organizată expoziția „Meseria de a trăi în istorie – Mica Unire”, în perioada 23-24 ianuarie 2023.
Din județul Gorj participă la acest eveniment etnologul Pompiliu Ciolacu și meșterul popular Gheorghe Ciuncanu. Pompiliu Ciolacu, managerul CJCPCT Gorj, va fi prezent cu icoane sculptate în lemn, icoane pictate, icoane de vatră și cu alte lucrări.
Meșterul popular Gheorghe Ciuncanu din Tismana este un artist broder cunoscut pentru costumele populare deosebite pe care le realizează și cu care va veni la Drobeta Turnu Severin. Artistul realizează haine populare specifice Gorjului.
Meșterii populari au șansa de a se întâlni unii cu alții și de a se strânge într-o Horă a Unirii românești.
„Avem nevoie de meșteșugari, de arta lor unică, de reperele pline de valoare pe care le aduc pentru că arta populară, indiferent de regiunea de unde vine, reflectă specificul național al unui popor! Vă invităm, așadar, începând de luni, 23 ianuarie 2023, ora 13.00, în sala «Gheorghe Anghel», la expoziția meșterilor populari din Oltenia. Vor fi ateliere de olărit, pielărie și sculptură în lemn, dar și ateliere de dansuri populare susținute de Grupul «Junii Mehedințiului» și «Lăstărașii»”, au transmis organizatorii.
Tot în data de 23 ianuarie, între orele 18.00-20.00, va avea loc spectacolul „Oltenii uniți cu țara”, un concert organizat de Palatul Culturii „Teodor Costescu” în parteneriat cu Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” din Craiova și Episcopia Severinului și Strehaiei. Acompaniază orchestrele reunite ale Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” și „Lăutarii Mehedințiului”, (dirijor Nicolae Drăghia). Invitați sunt corul Kinonia (dirijor profesor Iulian Pruiu), Niculina Stoican și Alina Moți Drăghia.
Pe 24 ianuarie va avea loc premierea meșterilor populari din Oltenia. Evenimentul se va încheia cu un recital susținut de Nina Predescu și Liliana Buncianu. Intrarea este liberă.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here