VIDEO: Plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu pentru abuzurile din minerit! Reclamant, vicepreședintele Sindicatului Liber Oltenia, sector Tismana

5642

Croitoru Nicușor Miron, lider al Sindicatului Liber Oltenia la sectorul Tismana al CEO, a depus, ieri, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, în care reclamă conducătorii unității miniere. Sindicalistul își acuză șefii de furt, abuz în serviciu și de alte infracțiuni de corupție. Liderul susține că din unitatea miniere au dispărut cantități impresionante de piatră, motorină dar și alte materiale care ar fi trebuit să asigure confortul angajaților în sector, asta cu ajutorul șefilor unității care fie au beneficiat de aceste materiale, fie au închis ochii la aceste furtișaguri. Salariatul este unicul semnatar al acestei reclamații și își dorește ca anchetatorii să își îndrepte atenția către EMC Rovinari deoarece situația de la Tismana nu este singulară, și în alte sectoare practicându-se aceleași nereguli.

La sesizarea liderului sindical, la unitatea minieră de la Tismana, în 2022, a venit Corpul de Control al CEO. Deși verificatorii au primit nu doar informații ci și fotografii cu neregulile din carieră, mai ales cu drumurile laterale realizate de către superiorii din sector, controlorii de la vârful companiei nu au luat nicio măsură.
Sindicalistul susține că ar fi indicat respectivilor că piatra care trebuia folosită la aceste drumuri interne, ce sunt pline de noroi, a dispărut, ajungând și în curțile unor primării. Acesta a exemplificat că o parte a acestor materiale s-ar fi utilizat, în opinia sa, chiar în repararea unor drumuri din comuna Cîlnic. În 2022, zeci de mașini de zgură, confirmate pe Cariera Tismana, ar fi avut aceeași destinație, zgura fiind folosită și pe drumurile de acces din unitatea minieră pentru că în timp materialul se cimenta și asigură un trafic mai bun.

Raportul de control, la sertar! Nicio măsură vizibilă
Deși liderul a amenințat că va suna la 112 pentru a sesiza acest furt, acceptat de conducere, verificatorii de la Corpul de Control nu au schițat nimic, iar raportul controlului nu a mai ajuns la salariatul care reclamase. Practic, nu se știe dacă s-au luat măsuri, unul dintre potențialii vinovați, indicat de reclamant, fiind chiar fostul șef al unității miniere, Constantin Stoian.
,,Problema este că se continua și acum, în 2023, aceleași nereguli, adică drumurile sunt dezastru, piatra dispare din unitate și se vinde de acest clan mafiot, salariații sunt puși în pericol în ce privește transportul intern iar transportatorii nu sunt străini de aceste nereguli. Din nefericire, nici măcar după tragedia de la Jilț Sud, nu s-au luat măsuri la capitolul drumuri la Tismana. Singura măsură a fost că mașinile de transport private, marfa și persoane, au fost trase pe dreapta, făcându-li-se revizii la sistemul de frânare. Din păcate, la noroiul de un metru, aceste revizii și chiar înlocuirea întregului sistem de frânare nu rezolvă problema”, a declarat liderul sindical Croitoru.

Sute de tone de piatră au dispărut
Acesta susține, de asemenea, că ar fi dispărut de la Tismana sute de tone de piatră și toți se fac că nu văd.
,,As fi dispus să merg cu persoane competente, de anchetă, să verificam fiecare drum intern, în parte, pentru a demonstra că piatra utilizată doar în acte nu se regăsește în teren. Și aici vorbim de furtul unei cantități enorme de piatră care a aterizat cine știe unde. Dar, nu cred că se vrea o anchetă corectă. O să vedeți că nici Corpul de Control al primului ministru nu va face nimic”, a completat sindicalistul.

Sesizări pe bandă!
Liderul de la Tismana mai spune că politicul conduce în minerit, dar si că nu se va face nimic concret după tragedia de la Jilț Sud deoarece, în 2015, s-a mai incercat o așa-zisă schimbare dar aceasta a murit din fașă. Liderul susține și că a sesizat de mai multe ori conducerea carierei despre neregulile din minerit, din unitate, dar nimeni nu a făcut nimic. ,,Este păcat că mor salariații și nu se iau măsuri decât la suprafață, de ochii lumii”, a conchis Croitoru.
A. STOICA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here