Rânca, plină de turiști pentru că are zăpadă!

2025

Deși nu a nins de mai bine de o lună, Rânca a reușit să își păstreze zăpada, inclusiv cea artificială, de pe principala pârtie din stațiune, iar „petecul” respectiv de omăt a atras mii de turiști aici.

După ce o mare parte din oaspeții cazați de Revelion la pensiunile din stațiune au plecat spre casele lor, de marți, au început să urce la munte în special părinții care au venit cu copiii aflați încă în vacanța de iarnă. Cei mici se pot bucura de zăpada de pe pârtie, iar adulții nu spun nici ei ,,nu” la o tură cu sania sau chiar pot schia dacă au o asemenea pasiune. Veniți din toate colțurile țării, turiștii se bucură la fel de mult de zăpadă ca și cei mici, mai ales că știu că nu sunt multe locații în țară unde să găsească pârtii albe. „Din Constanța am venit și am venit special aici pentru că am văzut că există zăpadă. Nu multă, dar aia care e îi bucură pe copii. Am căutat pe net înainte de a pleca de acasă și am văzut că doar Rânca, Păltiniș și cred că Straja aveau zăpadă.
Am venit la Rânca pentru că e mai aproape și am văzut că și pârtia e pentru copii, pentru începători, în special. E o zăpadă decentă, ca să spunem așa, mai ales la ce temperaturi am avut la acest început de an, iar pe copii îi bucură și asta contează cel mai mult pentru că de asta am venit aici”, a spus o turistă venită la munte de la malul mării.
Au fost și turiști veniți de la distanțe mai mici, din Vâlcea sau Mehedinți, cu toții interesați de petecul de zăpadă pe care s-au putut da cu sania ori au schiat.
„De la Drăgășani am venit special cu nepoțeii. Sunt în vacanță și am văzut că e zăpadă, iar cum la noi n-a nins nici măcar anul trecut am zis că o să crească copii și nu o să apuce să se dea cu sania. Am venit aici și ne bucurăm de ceea ce avem că la noi, v-am zis, e pământul negru, deși când eram eu cum sunt nepoții mei era zăpada și de un metru pe vremea asta”, a spus un turist. Mulți din cei veniți aici și-au făcut planuri pentru mai multe zile, au închiriat camere din toamnă, iar acum speră să prindă și câțiva fulgi până vor reveni acasă, mai ales că de ieri vremea s-a mai schimbat un pic și din primăvară timpurie a început să semene din nou a iarnă. „Stăm până la sfârșitul săptămânii și sper să prindem un week-end cu zăpadă. Special pentru copii am luat vacanță în perioada asta pentru că ei trebuie să se bucure în primul rând de săniuță, așa cum era odată pe vremea noastră.
Acum acasă nu mai avem zăpadă, iar aici ne bucurăm de cea de pe pârtie pentru că în rest nici aici, la munte, văd că nu a nins”, a spus un alt turist.
Cei care vor să învețe să schieze trebuie să achite o taxă de 130 de lei pentru o oră de curs, 120 de lei costând cartela de acces la teleschi.
Cei care stau mai multe zile și vor să își cumpere o astfel de cartelă pentru cinci zile, de exemplu, au de plătit doar 500 de lei. O noapte de cazare, preț mediu, este de circa 300 de lei, unele pensiuni oferind și mic dejun în acest tarif. Șeful asociației cabanierilor din stațiune, Constantin Pănescu, spune că gradul de ocupare al spațiilor de cazare din Rânca în această perioadă este similar cu cel din perioada Revelionului. „După sărbători au plecat turiștii pe care i-am avut de Revelion, dar vacanța ținând până pe 8 ianuarie s-a prelungit șederea unora și avem grupuri noi și, astfel, avem în proporție de 90% Rânca cu rezervări plină. Cred că e singura zonă mai cu zăpadă, pârtia M1 funcționează la parametri și părinții cu copii, pentru că Rânca e o zonă mai mult pentru familii, au revenit la noi pentru schi, aer curat, pentru frumusețe și ospitalitatea gazdelor”, a menționat Pănescu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here