Doctorul Bobircă, specialist în cancerul de sân, revine pe 21 ianuarie la Târgu-Jiu!

4655

Săptămâna trecută, Dr. Florin Bobircă, medic primar chirurg, cu supraspecializare în chirurgia oncologică, a oferit consultații medicale la Târgu-Jiu. Câteva zeci de persoane s-au programat la consultații, atât pe linia prevenție cât și a unor afecțiuni deja diagnosticate ale sânului. Medicul chirurg va reveni însă pe 21 ianuarie la Târgu-Jiu ajutând astfel la descoperirea afecțiunilor sânului, la îndrumarea către analizele necesare și orientarea către cel mai potrivit tratament.

Echipa condusă de către Dr. Florin Bobircă, Sef de Lucrări la Universitatea de Medicină ,,Carol-Davila” din București, este specializat în diagnosticul și tratamentul cancerului de sân, dar și în tehnica ganglionului santinelă și a operațiilor de conservare a sânului. Medicul, care revine lunar în Gorj pentru aceste consultații continuă să ne ofere informații despre tehnica aplicată în cazul unei intervenții chirurgicale în cazul cancerului la sân.

Reporter: Ce înseamnă ,,tehnica ganglionului santinelă” în cancerul de sân?
Dr.Florin Bobircă: Ganglionul santinelă este primul ganglion în care se drenează limfa din zona tumorii de sân. De cele mai multe ori se găsește la nivel axillar(subraț), iar excizia sa necesită o incizie de mici dimensiuni. Ulterior, ganglionul se trimite la biopsie, situație în care putem avea două variante. Ganglionul negativ pentru celule tumorale înseamnă că pacienta a finalizat tratamentul chirurgical, dacă însă ganglionul este pozitiv, atunci pacienta va fi supusă limfadenectomiei axilare(scoaterea tuturor ganglinilor de la subraț).

Rep: Când se foloseste această tehnică?
Dr.F.B.: Tehnica ganglionului santinelă se folosește în situația în care tumora de sân este de mici dimensiuni, iar ganglionii din axilă nu sunt palpabili și nici nu au caractere suspecte la investigatiile imagistice. Niciodata această tehnică nu se folosește singură, în aceeași operație se excizează și tumora de sân, pacienta finalizând tratamentul chirurgical printr-o singura operație.

Rep.: Se asociază această tehnica cu apariția ,,brațului gros”?
Dr.F.B: Pentru că această tehnică presupune excizia a 1-3 ganglioni axilari, circulația limfatică nu este perturbată, iar riscul de a dezvolta ,,braț gros” este minim. ,,Brațul gros” apare, de obicei, în situația în care se face limfadenectomie axilară extensivă.

Rep.: Cum se găsește ganglionul santinelă în timpul operației?
Dr.F.B: Pentru a fii siguri că scoatem exact ganglionul santinelă se foloseste o tehnică dublă. Pe de-o parte se injectează în jurul tumorii un colorant albastru, iar pe de altă parte un izotop special, acuratețea tehnicii fiind astfel ridicată.

Rep.: Ce complicații pot apărea după această operație?
Dr.F.B.: Riscul de complicații după această intervenție este minim, în unele cazuri se poate dezvolta un serom, care se drenează foarte ușor prin puncție sub ghidaj ecografic.

Rep.: Ce presupune vindecarea după o astfel de operație?
Dr.F.B.: Vindecarea după acest tip de intervenție este rapidă, recuperarea de asemenea, pacienta se poate externa chiar și în aceeași zi. Nu există limitari de niciun fel, iar pacienta își poate desfășura activitatea zilnică cât se poate de normal.
Dr.Florin Bobirca va fi prezent o dată pe lună la Târgu-Jiu si oferă consultații la Centrul Medical pentru Sănătate Umană, Aleea Pieței Nr.1, Târgu-Jiu,
Tel: 0253.227.220 sau 0785.29.25.20.
A.S.