Sub mandatul lui Virgil Popescu la Ministerul Energiei, România a devenit importator net de energie

1245

* Un alt producător de energie, mesaj disperat

România a importat în primele șase luni ale acestui an o cantitate de energie electrică de 3,845 miliarde kWh, cu peste 12%, respectiv 423,6 milioane kWh, mai mare faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică, prezentate de Financial Intelligence.

Pe de altă parte, în primele şase luni din 2022, exporturile de energie electrică au totalizat 3,08 miliarde kWh, în scădere cu 508,4 milioane kWh (minus 14,2%). În perioada menţionată, producţia de energie electrică a fost de 28,448 miliarde kWh, în scădere cu 2,351 miliarde kWh comparativ cu primul semestru din 2021 (minus 5,6%), cea mai mare cantitate fiind produsă în termocentrale clasice (10,588 miliarde kWh).

Mesaj clar: Investiții urgente în noi capacități
Cererea de energie este mai mare decât oferta. ELCEN: „România este importator net de energie încă din 2019, în timp ce investiții în sectorul de producție de energie nu au mai fost făcute din 2016. România are nevoie urgentă de investiții în capacități noi de producție de energie, precum și în modernizarea capacităților existente, capabile să asigure flexibilitate în sistemul energetic național și siguranță în aprovizionare. România, la fel ca celelalte state membre europene, se confruntă în prezent cu o criză energetică fără precedent ce provoacă îngrijorare în rândul actorilor din sectorul energetic, cetățenilor, precum și al factorilor de decizie la nivel național și european. Economisirea energiei, eficiența energetică și securitatea aprovizionării cu energie au o importanță deosebită în acest context. Criza energetică este adâncită și de criza de producție. Investițiile rapide în capacități noi de producție de energie pe gaze naturale și regenerabile ar conduce la o creștere rapidă a ofertei de energie, la îmbunătățirea considerabilă a eficienței energetice și, implicit, la reducerea facturilor la energie. Eficiență energetică înseamnă automat și protejarea mediului prin reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră”, mai transmite Electrocentrale București, ELCEN, companie a statului, producător de energie electrică. Compania mai arată că a depus proiecte ce vizează modernizarea urgentă a CET-urilor. ,,(…)E nevoie de implicare din partea tuturor factorilor de decizie și a stakeholderilor din sistemul centralizat pentru a se crea premisele care să permită atragerea fondurilor europene disponibile pentru modernizarea CET-urilor. De peste 10 ani, ELCEN nu a putut efectua investiții majore întrucât capacitatea financiară a companiei a fost puternic influențată de neplata subvenției de către PMB care, prin efect de domino, a influențat creșterea datoriilor RADET/Termoenergetica față de ELCEN”.
M.C.H.

1 COMENTARIU

  1. Pe linga problemele prezente trebue sa tinem cont si de pericolul de blocare a sistemului energetic de virusi informatici. Centralele si retelele au fost modernizate fara a lasa in paralel vechile sisteme de comanda, protectii, etc. cu care au functionat inainte. Am atras atentia unui coleg de facultate ( fost director dispecerat, etc.) sa contactam ministrul energiei electrice despre posibilitatea acestui pericol, sa se remonteze si vechile sisteme si exploatarea sa functioneze astfel sa fie apta sa le exploateze la nevoie. Raspunsul dat: Nu mai ai cu cine sa vorbesti, toti au fost înlocuiti de persoane politice.
    Riscam sa ramînem fara energie electrica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here