Ce riscă șoferii când butonează telefonul în mers!

1537

COD RUTIER 2022. Din octombrie 2019 și până în ianuarie 2020, șoferii erau amendați dacă polițistul rutier constata că aceștia țin în mână telefonul mobil sau orice alt dispozitiv cu funcție de înregistrare ori redare text, foto sau video, atunci când se află în timpul mersului. Pentru o astfel de abatere, șoferii primeau o amendă de până la 1.160 de lei și 4 puncte penalizare.

Dar lucrurile s-au schimbat în luna ianuarie a anului trecut, când Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege. Potrivit noii legi, șoferii nu mai sunt amendați dacă dispozitivul mobil pe care îl țin mână este echipat cu sistem tip “mâini libere”. Astfel, ținerea în mână a unui telefon de către șofer, chiar și atunci când mașina se află în mers, nu mai este reprezintă o contravenție.

Amendă și suspendarea permisului pentru cei care folosesc telefonul în mers

Potrivit prevederii care intrase în vigoare în octombrie 2019, “îi este interzisă conducătorului auto ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.”

Acest articol a fost reformulate ulterior. “Conducătorilor de vehiculele este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul deplasării pe drumurile publice cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”.

Legea este valabilă și în cazul celor se deplasează folosind biciclete, trotinete, scutere sau motociclete.

O astfel de abatere se sancționează cu 2-3 puncte amendă, adică 290 sau 435 de lei. Șoferii trebuie să știe că pot rămâne fără permis de conducere în cazul în care vorbesc la telefon fără să folosească un sistem handsfree. Se întâmplă în cazul în care încalcă și o altă regulă de circulație, de exemplu, nepurtarea centurii de siguranță. Potrivit Codului Rutier, abaterile cumulate se sancționează cu 9-20 de puncte-amendă și cu o amendă contravențională cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Într-un comunicat al Poliției Române se arată că: “În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”. În asemenea cazuri, se aplică amendă contravențională 4-5 puncte și 580 sau 725 de lei.

Există și cazuri în care cei care sunt surprinși vorbind sau folosind telefonul în orice fel, pot să rămână pietoni pentru o lună. În situația în care, concomitent cu folosirea mobilului se constată încălcarea unei reguli de circulație, șoferii pot primi de la 9 până la 20 de puncte-amendă și vor plăti și o sumă cuprinsă între 1305 și 2900 de lei.

Sursa, România TV

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here