Olteanca Boboacă Cristina alias Teresa Tina, un suflet între două continente

3623

Boboacă Cristina alias Teresa Tina este o scriitoare și interpretă de muzică populară, foarte talentată, ce s-a impus în universul artistic, încă de la o vârstă fragedă.
Iubitorii de literatură au confirmat și susținut meritele artistice ale frumoasei oltence, după ce au citit romanul de debut ,,Pe cine căutați, doamnă?”, ediție bilingvă: chineză și japoneză. Însuși celebrul actor Jackie Chan a ținut să o felicite personal.
Teresa Tina își surprinde cititorii cu încă două romane, confesiuni ale sufletului artistei, ce-i încununează activitatea literară.
Cristina Boboacă s-a născut într-o comună aşezată nu departe de Drăgăşani, Roşiile, unde a copilărit legendara Maria Ciobanu. Inzestrată cu o voce frumoasă şi puternică, tânăra artistă s-a remarcat si în muzica populară, debutând la emisiunea ,,Telediscul muzicii populare”, difuzată de postul de televiziune, TVR 1. Artista a lansat primul album de muzică populară în anul 1994, la casă de discuri Eurostar, album ce a atins culmile succesului în lumea folclorului românesc.

Cristina Boboacă întâlneşte Orientul Îndepărtat
Din anul 2007 frumoasa olteancă a descoperit și s-a regăsit în muzica Teresei Teng, o cântăreață taiwaneză, un superstar în toată Asia de Est, ce a cucerit inimile tuturor asiaticilor, prin iubirea sa necondiţionată pe care o oferea fanilor săi, considerându-şi admiratorii o mare familie. Tot de atunci, din respect pentru Teresa Teng, dispărută prematur, în anul 1995, Cristina Boboacă a adoptat numele de scenă Teresa Tina, iar recunoaşterea a venit din partea multor chinezi, japonezi şi asiatici, inclusiv din partea membrilor şi conducerii fan clubului Teresa Teng. Însuși compozitorul pieselor, atât de cunoscute ale Teresei Teng, Lin Huang Kun, a apreciat meritele şi talentul artistei românce, inițiind o colaborare cu Teresa Tina, cu scopul de a continua opera regretatei Teng. Muzica și scrisul sunt cele mai pure forme de exprimare. ,,Auzindu-i vocea caldă şi melodiile ale căror versuri îţi ating sufletul, am început să îmi doreasc tot mai mult să o descopăr pe marea doamnă a muzicii asiatice. Astfel am început să-i interpretez muzica divină şi, treptat, să conturez în minte ideea unei cărţi în care să creionez portretul cântăreţei. După o muncă asiduă şi multe sacrificii, volumul a fost lansat, în limbile română şi chineză. Cartea se numeşte ,,Pe cine căutați, doamnă?”, un omagiu adus Teresei Teng”, declara talentata artistă. Celebrul actor Jackie Chan a aflat despre cartea româncei și a ținut să o felicite personal.

Trei romane, confesiuni ale unui suflet sensibil dar puternic
Inspirată din propria viață, Teresa Tina continuă să aștearnă pe hârtie încă două cărți: ,,Din victimă în învingător” și ,,Îmi dau voie să mă iubești”. Romanele sunt o colecție de vibrații spirituale și învățături profunde, ce vor conduce cititorul într-o călătorie ce-i va schimba perspectiva asupra vieții. Romanul ,,Pe cine căutați doamnă?” șapte ani de plenitudine. Cartea relatează etapele parcurse de protagonista romanului, o tânăra abandonată de soț, dar nu și de destin, deoarece Dumnezeu îi trimte o alinare – recompensă, muzica și întâlnirea la nivel spiritual cu sufletul legendarei Teresa Teng cu care artista româncă își identifică emoții, sentimente și devine îngerul ei păzitor, ajutând-o să se regăsească. La vârsta de 18 ani tânăra fuge de acasă, în capitală, din cauza problemelor și a sărăciei. În fuga pentru supraviețuire, destinul îl scoate în cale pe Mr. Z ce își va pune amprenta asupra personalității, transformând-o, dintr-o adolescentă derutată, într-o femeie și o artistă fascinantă, cu care se căsătorește pentru șapte ani de zile, după care alege să dispară fără echivoc. Însărcinată în 9 luni, tânăra încearcă cu sacrificii aproape nepământești,să afle adevărul dispariției neașteptate a lui Mr. Z și pleacă la zeci de mii de kilometri, în orașul Tianjin, China, în căutarea acestuia. Reușește să-l găsească, iar el refuză să o mai recunoască, repetându-i la infinit: ,,Pe cine căutați doamnă?”
Reflecții așternute cu măiestrie de scriitoarea Maria Postu, despre cartea ,,Din victimă în învingător”. Romanul ,,Din victimă în învingător” este un roman-confesiune, scris la persoana întâi, al copilăriei, al pierderii inocenței și al luptei cu obstacolele exterioare și interioare, din perspectiva lucidă și amară a maturității. În cea de-a doua parte, devine un roman al unei iubiri pierdute, reconstituite din amintiri și un roman al încercărilor disperate ale protagonistei de a da un sens vieții sale, împletindu-și cariera artistică, aflată într-un declin provizoriu, cu reconstruirea icoanei marii artiste asiatice, Teresa Teng. Capitolele dedicate copilăriei pot fi comparate cu ,,De veghe în lanul de secară” a lui Sallinger sau cu unele române românești, ,,Muzici și faze” a lui Ovidiu Verdeș. Acest roman este o recuperare a unui trecut dureros, care nu trebuie uitat, dar și o lecție despre perseverență, răbdare, sacrificiu, iertare și mai ales, despre puterea vindecătoare și compensatoare a Iubirii, în toate ipostazele ei.

Viața continuă în romanul ,,Îmi dau voie să mă iubești”
Talentata scriitoare, Cristina Boboaca, descrie în paginile acestui roman, o poveste de dragoste, de emoție pură, exprimată prin pasaje de un lirism ce pare desuet.
Iubirea lor este însă plină de suișuri și coborâșuri, de neîncredere, de teamă, de dorința de a găsi perechea ideală, din partea protagonistei romanului, Angela, dar și de teama că nici acest bărbat nu se ridică la înălțimea încrederii pe care o caută. Treptat, între cei doi protagoniști se naște o relație de dragoste, la început respinsă și neacceptată de Angela, care refuză să mai fie dezamăgită și nefericită în dragoste. Povestea de dragoste este intensă, presărată cu scene de dragoste, impecabil construite, dar și cu confesiuni reciproce, în timpul cărora cei doi devin pacienți și terapeuți deopotrivă. Fiecare dintre ei ascunde traume adânci, din trecut, care îi împiedică să își trăiască iubirea în mod liber. Scriitoarea Cristina Boboacă reconstituie, cu o știință a detaliilor admirabilă, episoadele descrise în celetrei romane, din care poți învața să te prețuiești, să înveți despre tine că ești o ființă puternică și în situații în care crezi că ești la limita puterilor.
M.P.

1 COMENTARIU

  1. In timpuri dificile, cartile ne pot fi o buna calauza in viata, oferindu-ne ajutor atunci cand ne simtim coplesiti de probleme.
    Romanul „Din victima in invingator” este un ansamblu de experiente personale pe care le traieste autoarea Teresa Tina, un om cu o copilarie marcata de lipsuri, suferinte, lipsa afectiunii din partea familiei, depresii, enexietati, fuga de acasa pentru a-si construi un trai mai bun, descoperirea iubirii si durerea suferita ulterior, toate aceste pasaje dureroase sunt dominate de vointa de fier a protagonistei de a-si indeplini visurile, pastrandu-si sufletul curat, devenind inspiratie pentru prezent si generatii.
    Horia-Roman Patapievici spune despre carti: „Cărțile sunt o conversație neîntreruptă a umanității.”, viata se transmite prin scris, sunt comori ce le daruim urmasilor.
    Asemenea carti raman permanent prietenii nostri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here