Liderul de sindicat de la SJA Gorj, la Ministerul Sănătății

2561

La începutul acestei săptămâni, reprezentanții Federației Naționale Sindicale ,,Ambulanța” din România, au avut întâlniri la Ministerul Sănătății cu secretarul de stat Tiberiu Bradatan, care are în subordine medicina de urgență, și cu secretarul de stat, Levente Vass, cu atribuții pe partea de dialog social în cadrul institutiei. La aceste discuții a fost prezent și liderul Sindicatului Salvamed Ambulanța Gorj, Ianc Ionel. Cele două întâlniri prefațează întâlnirea cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Conducerea F.N.S.A.R. a ținut să puncteze efortul supraomenesc și condițiile dificile în care își desfășoară activitatea angajații serviciilor de ambulanță, mai ales în acești doi ani de pandemie. Ca teme de discuție a fost si Legea nr. 5/2021 și apariția OUG nr. 69 care suspendă respectiva lege. S-a solicitat ca în cel mai scurt timp să se stabilească comisia care va elabora normele de aplicare ale respectivei legi. S-a mai solicitat ca cele 1000 de posturi alocate Serviciilor Publice de Ambulanță, în perioada stării de alertă, să fie transformate în posturi pe durată nedeterminată și, în acest sens, Ordonanța nr. 144 să fie modificată în cel mai scurt timp pentru a fi compatibilă cu solicitările Ministerului Justiției. În acest cadru s-a prezentat starea parcului auto, cu date actualizate la 31.12.2021, și s-a căzut de acord că gradul de uzură este foarte ridicat. Pentru remedierea acestei probleme se vor achiziționa 1000 de ambulanțe prin PNRR. În plus, vor fi achiziționate un număr de 600 de ambulanțe conform aprobării CIMST. S-a mai solicitat sprijinul Ministerului Sănătății pentru ca medicii de urgență să poată fi angajați în cadrul serviciilor de ambulanță. Potrivit liderului sindicat, aici, s-a solicitat modificarea Ordinul nr. 1092 care nu este de actualitate, ordin care a redus baremul de medicamente. Referitor la bugetul serviciilor de ambulanță, s-au primit asigurări că acesta va fi mai mare, comparativ cu anul 2021.
S-a mai solicitat modificarea Legii nr. 95, Titlul IV și a legislației secundare. Referitor la modificările salariale în această perioadă nu se iau în calcul până la vară.
,,În concluzie, cele două întâlniri le considerăm constructive dar vom face publice și rezultatele obținute, după întâlnirea cu ministrul Sănătății Alexandru Rafila”, a declarat Ionel Ianc.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here