OMS a donat Gorjului peste 100 de biciclete. „Noi suntem primii la care oamenii apelează”

923

Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în România a donat 135 de biciclete și căști de protecție asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari din Gorj. Mijloacele de transport au ajuns deja la profesioniștii care oferă servicii de sănătate și îngrijire pentru un număr de 140.381 de beneficiari din 62 de comunități.

O delegație a Biroului OMS România a participat, marți, la distribuirea echipamentelor către beneficiarii din Gorj. Reprezentanții OMS au apreciat implicarea autorităților în extinderea rețelei de asistență medicală comunitară și au mulțumit asistenților medicali comunitari, mediatorilor sanitari și medicilor de familie prezenți la întâlnire pentru efortul și munca continuă în sprijinul comunității și a sănătății publice.
„Asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari sunt prima verigă de legătură a comunității cu sistemul de sănătate, administrativ, social sau de educație. Sunt oameni de teren, aflați în contact permanent cu comunitatea din care fac parte și în care lucrează. Ne-am bucurat să contribuim cu aceste echipamente care sperăm să le ușureze activitatea, deplasându-se mai repede, mai comod și în siguranță oriunde este nevoie de ei. Dincolo de aspectul practic, este și un gest simbolic de apreciere a muncii și contribuției asistenților medicali comunitari și a mediatorilor sanitari în societate”, a declarat Andreea Popescu, ofițer național al Biroului OMS în România.

Vizită OMS la Bălești
Delegația OMS a vizitat comuna Bălești, unde a discutat cu primarul Mădălin Ungureanu despre gestionarea pandemiei la nivel local, despre lecțiile învățate și bunele practici, dar și despre planurile legate de consolidarea furnizării de servicii integrate de sănătate, alături de modernizarea infrastructurii publice.
Mirela Cidoiu este mediator sanitar de mai bine de 7 ani. Ea a declarat că bicicleta este un motiv de bucurie pentru că va ajunge mai repede acolo unde este chemată. Mirela are în grijă o comună cu peste 7.000 de oameni ce locuiesc în nouă sate.
„Este o muncă de echipă, iar încrederea este cel mai important lucru când lucrezi cu cei din comunitate”, spune Ionelia Enea, asistent medical comunitar în Bălești, sat Ceauru. „Noi suntem primii la care oamenii apelează când au nevoie de ajutor sau de îndrumare. Împreună cu echipa din comunitate și de la nivel județean încercăm să găsim soluții pentru fiecare om în parte”, mai spune femeia.
Ionelia și colegele din asistența medicală comunitară monitorizează starea de sănătate a comunității, prioritizând grupurile cele mai vulnerabile, oferă servicii de asistență medicală la domiciliu, precum și sprijin administrativ, înlesnind accesul persoanelor vulnerabile la servicii de sănătate, de educație și protecție socială.
Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în România a donat 1.830 de biciclete și căști de protecție asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari care activează în comunități vulnerabile, marea majoritate aflate în mediul rural.
Donația are ca scop continuarea investițiilor în profesioniștii care furnizează servicii esențiale de sănătate în comunitate și lucrează în prima linie împotriva Covid-19.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here