Viscol și trafic închis/redeschis spre Rânca!

1113

Noaptea de luni spre marți a fost una furtunoasă, la propriu, pe munte, drumul spre Rânca, dinspre Novaci, fiind închis de drumari în cursul serii de luni. Aici vântul a suflat și cu peste 100 km/h, viscolind zăpada de pe versanți și aducând-o pe șosea. La lăsarea nopții vizibilitatea în zona radioreleului de televiziune era zero, practic nu se mai vedea nimic la nici măcar un metru în față, totul fiind alb. Singura decizie pe care puteau să o ia drumarii în aceste condiții a fost să închidă circulația pentru că munca lor era în zadar. Utilajele erau ineficiente atâta timp cât viscolul acoperea carosabilul imediat cu zăpadă, așa cum se întâmplă în astfel de momente. De altfel, în cursul nopții, zona a fost sub avertizare de cod portocaliu de vânt puternic, de ieri dimineață avertizarea transformându-se într-una de cod galben. După închiderea circulației, salvamontiștii au trebuit să continue să ajute turiștii cu diferite probleme medicale în stațiune, ei fiind singurii care mai puteau înainta prin urgia de pe Transalpina.
La una dintre intervenții, unul dintre salvatorii montani a coborât din mașina de teren pentru a-și dirija colegul aflat la volan, vizibilitatea fiind zero. În mașină se afla un turist de 26 de ani care a suferit un atac de panică și care a avut nevoie urgentă de transportare la spitalul din Novaci. Imediat după această misiune, salvatorii montani au revenit în Rânca, prin viscol, evident, pentru a ajuta un bebeluș de 1 an și 3 luni care avea febră. „ Salvamontiștii au ajuns cu bine cu persoana bolnavă la spitalul Novaci. Ambulanța Salvamont urmează să se întoarcă imediat în Rânca întrucât a fost anunțat un nou caz, un copil de 1 an și 3 luni aflat într-o cabană din stațiune prezintă o stare febrilă puternică și dacă nu răspunde primului tratament administrat urmează să fie și el coborât la spital”, a transmis Salvamont Gorj pe pagina sa de socializare. Inițial, salvamontiștii luau în calcul transportarea persoanelor care aveau nevoie de ajutor medical cu ajutorul unei șenilate aflate în dotarea bazei de la Rânca, până la urmă echipa de intervenție reușind să răzbească prin troienele de pe șosea. „Acțiune în derulare a salvamontiștilor din cadrul serviciului Salvamont al Consiliului Județean Gorj aflați în serviciul operativ în Baza de intervenție Rânca-masivul Parâng și care acționează, ca echipa de prim răspuns, pentru acordarea primului ajutor și transportul unei persoane cu grave probleme cardiace către prima unitate medicală specializată.
Salvamontiștii au stabilizat persoana bolnavă și au pregătit-o pentru transportul cu o ambulanță Salvamont. În zonă este viscol puternic, cu transport masiv de zăpadă, drumul către Novaci este închis de către autorități datorită troienele foarte mari de zăpadă acumulate și a vizibilității reduse. Salvamontiștii vor încerca să parcurgă acest drum cu o ambulanță specială Salvamont cu capacitate de intervenție în teren montan și în condiții deosebite. În situația în care nu vor reuși depășirea troienele de zăpadă salvamontiștii vor încerca să răzbată cu un ATV șenilat de mare putere prevăzut cu o remorcă specială, pe tălpici pentru zăpadă, medicalizată, special concepută pentru astfel de situații”, se arată în mesajul salvatorilor montani. Până la urmă, intervențiile acestora s-au încheiat cu bine, ca și cele ale drumarilor, care ieri dimineață au reușit să redeschidă circulația rutieră la ora 9.00. O dată cu ivirea zorilor, echipele au putut să intervină cu utilaje pe traseu și în două ore, chiar dacă viscolul nu s-a oprit, circulația a fost redeschisă. Au avut acces însă doar mașinile care erau echipate cu lanțuri sau tracțiune 4×4. La km 22 de pe munte, pe un platou unde, de regulă, vara, se comercializează brânză și țuică produse local, șoferii au fost trași pe dreapta de un echipaj rutier și obligați să își echipeze mașinile corespunzător. „Problema nu e că trebuie să punem lanțurile, că le avem în portbagaj de ani de zile, ci că nu prea știm cum să facem treaba asta.
Nu se montează atât de simplu și, în plus, pe frigul ăsta, îngheață degetele pe ele”, a comentat unul dintre șoferi, în timp ce altul a spus simplu că „iarna nu-I ca vara, mai ales la munte”. În zonă drumarii au intervenit mai multe utilaje pentru a menține șoseaua deschisă circulației, reprezentantul Direcției de Drumuri și Poduri Craiova, Cristi Tudor, declarând că șoferilor care vor să ajungă în zonă le este recomandat în continuare să aibă lanțurile în portbagaj pentru a le folosi când ajung spre Rânca. „După ce în cursul nopții de luni spre marți am fost nevoiți să închidem DN 67C între Novaci și Rânca, din cauza viscolului care a generat o vizibilitate zero, acum, dis de dimineață, la primele ore, au intervenit opt utilaje cu lamă și 2 autofreze de mare capacitate. Circulația s-a reluat începând cu ora 9.00 cu condiția ca de la kilometrul 22 să se monteze lanțuri antiderapante pentru că pe partea carosabilă încă este zăpadă viscolită și înghețată. Am acționat și cu material antiderapant, așteptăm să își facă efectul pentru a putea curăța partea carosabilă”, a menționat Cristi Tudor.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here