Nu vrea să facă pușcărie în țară. Gorjean condamnat în Italia pentru crimă

5001

Un bărbat de 33 de ani din Gorj a fost condamnat la două decenii de pușcărie în Italia, pentru crimă. Autoritățile judiciare italiene au cerut transferarea gorjeanului într-un penitenciar din România, în vederea continuării executării pedepsei, însă solicitarea le-a fost respinsă.

Faptele s-au petrecut în urmă cu 10 ani. Doi români au fost uciși cu bestialitate într-un vagon de mărfuri din gara orașului Foggia. Gorjeanul, ajutat de doi conaționali, a lovit victimele cu o rangă. Scandalul s-a iscat din cauza unei prostituate. Gorjeanul a fost arestat la scurt timp de la descoperirea celor două cadavre.
La 10 ani distanță, autoritățile judiciare italiene au solicitat omologilor români recunoașterea hotărârii prin care gorjeanul a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru infracțiunea de omor și transferarea acestuia într-un penitenciar din România. Italienii au solicitat, de asemenea, „deducerea din pedeapsă a perioadei executate de 3651 zile (10 ani, 1 lună, 21 zile) și recunoașterea beneficiului de 585 zile acordate condamnatului cu titlu de eliberare anticipată”.
Gorjeanul nu vrea să ispășească pedeapsa în țară. Daniel Nicolici a plecat în Italia, la muncă, în 2008. „Persoana condamnată, deși este cetățean român, din cercetările efectuate de organele de poliție, rezultă că acesta a locuit până în perioada anilor 2008-2009, în comuna Turburea, județul Gorj, după care a plecat la muncă în Italia, fără a mai reveni de atunci, în țară. Imobilul în care acesta a locuit este într-o stare avansată de degradare, nefiind locuit, întrucât ambii părinți ai condamnatului sunt decedați, acesta neavând soție sau copii”, susțin autoritățile.
Deși are trei surori și un frate, bărbatul nu a păstrat legătura decât sporadic cu una din surori. Prin urmare, Curtea de Apel Craiova a respins, pe 13 septembrie, cererea formulată de autoritățile judiciare din Italia.
„În atare situație, din moment ce persoana condamnată (…), cetățean român, nu trăiește pe teritoriul României și nici nu rezultă că urmează a fi expulzată în România, Curtea apreciază că nu sunt îndeplinite cumulativ condițiile prevăzute de art. 167 alin.1 din Legea nr. 302/2004 rep., motiv pentru care va respinge, ca neîntemeiată, cererea formulată de autoritățile judiciare din Italia privind transferarea persoanei condamnate în vederea executării pedepsei închisorii într-un penitenciar din România”, se arată în motivarea instanței.
Sentința nu este definitivă.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here