S-au împărțit funcțiile bănoase din ATOP. Cine a prins un loc!

2583

Consilierii județeni și-au împărțit funcțiile în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, pe scurt ATOP, un organism cu rol consultativ pe lângă Consiliul Județean Gorj, cu atribuții pe linie de siguranță și ordine publică. În realitate, o structură prea puțin vizibilă la nivelul județului Gorj, ai cărei membri sunt plătiți lunar, pentru o ședință de câteva zeci de minute, cu 15% din indemnizația președintelui Consiliului Județean.

ATOP există în fiecare județ și este format din 15 membri. Printre ei, șase consilieri județeni, un subprefect, trei reprezentanți ai comunității, șeful poliției județene, șeful jandarmeriei și șeful inspectoratului pentru situații de urgență.
„La Gorj, fiecare membru al ATOP încasează 15% din indemnizația președintelui Consiliului Județean, adică vreo 3.000 de lei pentru simpla prezență la câte o ședință lunară, pentru o activitate pentru care aceeași persoană mai este plătită o dată. Nu e normal să aruncăm pe fereastră acești bani”, spune Radu Miruță, deputat USR Gorj.
Membrii ATOP se întâlnesc o dată pe lună și discută despre siguranța și ordinea publică din județ. De cele mai multe ori, în cadrul ședințelor se citesc doar niște rapoarte cu analize și date statistice de la poliție sau jandarmerie, și cam atât.
De pildă, anul trecut, potrivit informațiilor de pe site-ul CJ Gorj, s-a analizat „situația infecției cu noul coronavirus la nivelul județului Gorj” și s-a discutat inclusiv despre acțiunile desfășurate de IPJ Gorj în perioada alegerilor locale.

Noua componență ATOP
Cei șase consilieri județeni desemnați în ATOP, în ședința de miercuri, 26 august, sunt: Ion Călinoiu, Gheorghe Bucălăete și Marius Antonie Negru, de la PSD, liberalii Gheorghe Grivei și Cristinel Tănasie și Ion Rușeț de la PMP.
Primii doi au făcut parte și din vechiul ATOP. De exemplu, anul trecut, Bucălăete a câștigat circa 30.000 de lei doar din indemnizația de consilier județean și cea de membru ATOP. Deși membru PSD, Călinoiu a fost, în schimb, reprezentant din partea comunității, el fiind ales consilier județean la alegerile din toamnă.
Cel de-al treilea social-democrat este nou intrat în Consiliul Județean. Negru lucrează la Hidroelectrica și a obținut, în 2020, venituri de peste 70.000 de lei.
Pensionarul Gheorghe Grivei și consilierul juridic Cristinel Tănasie sunt doi dintre apropriații liderului PNL Gorj, Dan Vîlceanu.
Partidul Mișcarea Populară l-a propus pentru ATOP pe Ion Rușeț, consilierul directorului CE Oltenia. Pentru munca de la CEO, Rușeț a fost răsplătit anul trecut cu peste 111.000 de lei.
În viitoarea ședință de Consiliul Județean va fi validată întreaga structură a noului ATOP și cel mai probabil se va alege și președintele.
„Mulți dintre cei prezenți în ATOP Gorj iau încă un salariu pentru munca prestată în domeniul ordinii publice. De ce ar trebui să mai ia încă o indemnizație suplimentară pentru aceeași muncă prestată?!? Alții sunt acolo unși politic, sinecuri de partid. Unii se inventează drept reprezentanți ai comunității doar pentru a mai ciupi câte ceva! NU E NORMAL!”, a mai punctat liderul USR Gorj.

Indemnizații mai mici?
Liberalii au cerut încă de acum câteva luni modificarea componenței ATOP, pentru că unele persoane nu mai dețineau calitatea de consilier județean.
Au solicitat inclusiv diminuarea indemnizației la 2%. Liberalii au acuzat ulterior majoritatea PSD că a refuzat să discute proiectele propuse în ședințele de comisii.
Rămâne de văzut dacă liberalii vor insista pe reducerea acestor indemnizații. În Parlament există depusă o inițiativă legislativă privind eliminarea indemnizațiilor pentru membrii ATOP.
Propunerea USR PLUS urmează să ajungă la dezbatere și vot în plenul Senatului la începutul sesiunii. „Cu raport negativ, pentru că vechile partide nu vor să închidă robinetul cu bani pentru clientela de partid”, mai spune Miruță.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here